preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-prijava korisnika
 

Kajkavsko narječje
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C Č D F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 534)

bez opisa

Potraži izraz:
 
Dan jabuka

U tjednu svjetskog dana hrane i dana jabuka voditeljica učeničke zadruge "Jakovlje"  održala je edukaciju o starim sortama jabuka

Jabuke u našem vrtu

Stare sorte voća u našem vrtu

Starinske sorte voća su voćke života dar za generacije koje dolaze i koje će nam biti zahvalne na tome. Voćka posađena u našem vrtu zaklanja od sunca, žege, vjetrova i oluja, listovi čiste zrak, a korijen zemlju i tako nas čini zdravijima.


(Piše Ksenija)

Zlatna zimska parmenka

Osobine stabla:

Stara Engleska sorta, u Francuskoj poznata još 1700. g. Diploidna sorta, dobar oprašivač. Dobro ju oprašuju ontario, krivopeteljka, lijepocvjetka, jonatan, ananas reneta, šampanjska reneta, london peping i bjeličnik. Drvo je srednjeg bujnog rasta, bujnost se sa starosti smanjuje. Rast je prilično uspravan. Pogoduje joj teže, dovoljno vlažno tlo, zahtjeva dobru njegu i redovitu gnojidbu. Zbog lijepog i snažnog rasta upotrebljava se kao podloga u rasadnicima. Sorta je osjetljiva na jabučnu fuzikladij, lisne uši, rak jabuke i gorku pjegavost ploda. Slabost sorte je izražena alternativa rodnost koju je moguće spriječiti pravodobnim i temeljitim prorjeđivanjem cvjetova i plodova te temeljitom njegom. Dozrijeva prvom polovicom rujna. Pravilnim skladištenjem postojana je i do ožujka. Slabo podnosi hladnjače. Najprimjenija temperatura skladištenja je 6°C.

Osobine ploda

Plodovi su srednje sitni. Duguljasto-okruglog i pravilnog oblika. Suha i glatka koža je žuto-zelene boje koja u skladištu postane zlatno-žuta. Pokrovna boja je narančasta s kratkim tamnonarančastim do crvenim zrakama. Peteljka je kratka do srednje duga, srednje debela i vrlo dlakava. Meso je u punoj zrelosti kremasto, sočno, čvrsto, kasnije krhko, odličnog slatkog okusa ugodne arome.


(Piše Ksenija)

Božićnica

Osobine stabla:

Porijeklo sorte je nepoznato. Triploidna sorta. Kao oprašivača preporučuje se zlatna zimska parmenka i jonatan. Bujnog rasta. Razvija okruglastu, kasnije plosnatu i rijetko razgranatu krošnju. Sorta je otporna na zimski mraz, a osjetljiva na jabučnu plijesan i rak jabuke. Traži duboka i lagana tla. Dozrijeva u prvoj polovici listopada, uporabna odnosno postojana je od studenog do proljeća.

Osobine ploda:

Plodovi su srednje krupni (prilično neujednačeni) i spljoštenog oblika. Prilično su rebrasti. Koža je većim dijelom glatka, tanka i čvrsta, u skladištu postane masna. Osnovna zelena boja prelazi u zelenkasto-žutu i skoro je u cijelosti prekrivena smećkasto-crvenim dugim zrakama. Peteljka je vrlo kratka i srednje debela. Meso je zelenkasto-bijelo, sočnog vinsko-kiselog okusa bez posebne arome. Pri skladištenju meso gubi na sočnosti i postaje krhko.


(Piše Ksenija)

Lijepocvjetka

Osobine stabla:

Sorta potječe iz Američke savezne države New Yersey iz 1790. g. Diploidna sorta. Dobro ju oprašuju jonatan, ananas reneta, london peping i ontario. Bujnog rasta u mladosti, kasnije srednje bujnog. Krošnja je razgranata, grane su joj dugačke, tanke i ovješene. Osjetljiva je na proljetni mraz, fuzikladij, krvavu uš i rak. Pogodni su topliji položaji te bogata i manje vlažna tla. Plodovi ne opadaju. Za sortu je karakteristična obilna, redovita i srednje kasna rodnost (rodi u 5. do 6. godini). Dozrijeva krajem rujna, uporabna je od sredine listopada do ožujka.

 

Osobine ploda:

Plodovi su srednje krupni do krupni, po veličini prilično neujednačeni. Oblikom su duguljasto-kupasti, nepravilni. Koža je bijelo-žuta, na osunčanoj strani ponešto crvenkasta, s jako izraženim smeđim točkicama. Peteljka je srednje duga i srednje debela. Meso je sočno, aromatično, krhko i vrlo užitnog, odličnog okusa koji podsjeća na bananu.


(Piše Ksenija)

Tepka

Osobine stabla:

Tepka je još odavno poznata i najrasprostranjenija autohtona sorta ovih krajeva. Poznajemo bijelu i crnu tepku. Tepka doseže visoku starost (100 do 150 godina, nađu se i starije). Razvija visoku krošnju (15-20m). Kora debela je crno-sive boje s dubokim brazdama (nalik hrastu) i meka. Listovi su veliki i jajolikog oblika. Najbolje uspijeva na visokim sjeverozapadnim položajima i vapnenim tlima.

 

Osobine ploda:

Dozrijeva krajem rujna i u listopadu. Okruglastog je oblika, slična jabuci. Osnovna maslinasto-zelena boja prelazi dozrijevanjem u zeleno-smeđu do smeđu boju. Peteljka je kratka, debela i drvenasta. Okus je isprva trpak, a meso tvrdo. Kada odstoji, plod postane mekan, smeđe boje, sočnog, slatkog okusa.

 

 

Priloženi dokumenti:
Dan jabuka.docx

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


 

ŠKOLSKI LIST

 

Za učenike

Igraj se i uči

 
korisni linkovi
 • mzos
 • wikipedija
 • dhmz
 • azoo
 • hzz
 • maps.google
 • državna matura
 • knjižnice grada Zagr...
 • carnet
 • muzeji
 • Općina Jakovlje
 • NCVVO

Dnevne novine

Obrazovni portali


Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 6. 2022.

Ukupno: 187758
Ovaj mjesec: 4951
Ovaj tjedan: 1022
Danas: 50




preskoči na navigaciju