preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zrnca mudrosti

"Svi smo mi djeca. Jedina razlika je u našim igračkama."
(Ayrton Senna)


"Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo."

(Antoine De Saint-Exupery, Mali princ)


Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani.

(Bl.Ivan Mertz)


 "Tko je toliko mudar da bi mogao sve potpuno znati?"

(Toma Kempinski)


 

"Učim svakog dana da bi sutradan mogao poučavati."

(Émile Faguet)


"Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da ponekad i pogriješe."

(Mahmatma Gandhi)


Tadijanović: Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, za sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.


 

Nepoznato o poznatome

  Olimpijske igre


Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva  koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.


POTONUO TITANIC

Jedna od najvećih pomorskih katastrofa dogodila se noću između 14. i 15. travnja 1912. u vodama sjevernog Atlantika, blizu kanadskog otoka Newfoundlanda.


Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day) obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


27. siječnja - Međunarodni dan sjećanja na Holokaust


Vinodolski zakonik, jedan od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku, nastao je 6. siječnja 1288.


Svjetski dan hrane, proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka FAO-a - Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima na dan 16. listopada 1945. godine. .


Svjetski dan sporta koji se obilježava svake godine krajem mjeseca svibnja (točnije zadnja srijeda u mjesecu), velika je manifestacija sporta i sportske rekreacije, kojom građani diljem svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života.


8. svibnja, Svjetski dan Crvenog križa


Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu(1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).


 Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. Otada se taj dan tradicionalno obilježava u cijelom svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakoga drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo.


Svjetski dan kravate, 18. listopada, više...


Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999.godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta.


Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama.


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine.


8. rujna - Međunarodni dan pismenosti 

Vodič kroz EU

    

Znate li melodiju koja je i ujedno i himna Europske unije ? Ne možete se sjetiti ?! Ma sigurno znate ! To je 9. simfonija poznatog skladatelja Ludwiga Van Beethovena ,,Oda radosti " . Godine 1985. ta je melodija službeno postala europska himna - Ona ne zamijenjuje nacionalne himne zemalja članica , nego slavi zajedničke vrijednosti europskih zemalja i simbolizira ideju slobode , mira i solidarnosti u Europi . 


 Opširnije o EU...


home button

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 104013
Ovaj mjesec: 8021
Ovaj tjedan: 2525
Danas: 11
EXCEL

VJEŽBA (za rad na računalu) - površina i broj stanovnika 

LOGO
Rješenja zadatka: KUCICA (koordinatni sustav)
Izborna nastava

7. razred

 

Dragi sedmaši,

u sedmom razredu učimo tablični proračun, i dalje programiramo u Logu, izrađujemo prezentacije, upoznajemo internet.

Pretražujemo i surfamo.

 

Što ćemo učiti?

0. Ponavljanje nastavnog sadržaja 6. razreda 

1. Programiranje – Logo (A) 

2. Proračunske tablice – Ms Excel 

3. Izrada prezentacija – MS PowerPoint 

4. Internet 

 

Microsoft PowerPoint je grafički program za izradu prezentacija koji olakšava prijenos poruke publici.“ On je sastavni dio MS Office programskog paketa. „Vodeća ideja prilikom kreiranja ovog softvera bila je mogućnost da dopise pisane u Wordu i proračune u Excelu prezentira javnosti uz pomoć upravo PowerPointa. Koristeći OLE metodu (Copy – Paste) moguće je tvorevine iz drugih aplikacija jednostavno preseliti u PowerPoint.“ Osim teksta, PowerPoint pruža i mogućnost odabira boja, dizajniranja svake stranice, primjene animacija i prijelaza između stranica te unosa filmova i zvukova. Danas je, zbog osuvremenjivanja nastave i velikom primjenom LCD projektora, PowerPoint postao važno nastavno pomagalu u školskim sustavima.
 


Radovi učenika sedmih razreda.

Izrada prezentacija: Grafički elementi

  • Tekstni okvir
  • Dodatni elementi u prezentaciji

Pogledajte priložene dokumente.


Priloženi dokumenti:
Graficki elementi.ppt

 


 

Savjeti za stvaranje uspješne prezentacije

Savjet Pojedinosti
Smanjite broj slajdova. Da poruka prezentacije ostala jasna te da bi vaša poruka ostala budna i zainteresirana, smanjite broj slajdova u vašoj prezentaciji na najmanji mogući.
Odaberite stil fonta koji će vaša publika morati čitati i iz daljine.

Odabirom pravog stila fonta, kao što je Helvetica ili Arial, lakše ćete prenijeti poruku. Izbjegavajte uske fontove, kao što je Arial Narrow, kao i fontove koji uključuju ukrašene krajeve, kao što je Times.

Da biste saznali više o tome kako u vašoj prezentaciji koristiti unaprijed dizajnirane tematske fontove (tema fontova: Skup glavnih i sporednih fontova koji se primjenjuju u datoteci. Tema fontova, teme boja i tema efekata čine temu.), pogledajte Sve o temama, Brzim stilovima, stilovima ćelija i stilovima pozadine.

Odaberite veličinu fonta koju će vaša publika moći čitati i iz daljine.

Odabir prave veličine fonta omogućuje vam da prenesete vašu poruku.

 Napomena   Sljedeće mjere pokazuju veličinu fonta na zaslonu vašeg računala, a ne projicirane na zaslonu za vašu publiku u načinu preko cijelog zaslona. Da biste omogućili način prikaza preko cijelog zaslona, na kartici Pogled, u grupi Pogledi prezentacije kliknite Dijaprojekcija.

  • Slova od 2,5 cm čitljiva su s udaljenosti od oko 3 metra.
  • Slova od oko 6 cm čitljiva su s udaljenosti od oko 6 metara.
  • Slova od 7,5 cm čitljiva su s udaljenosti od oko 9 metara.

Da biste saznali više o tome kako u vašoj prezentaciji koristiti unaprijed dizajnirane tematske fontove (tema fontova: Skup glavnih i sporednih fontova koji se primjenjuju u datoteci. Tema fontova, teme boja i tema efekata čine temu.), pogledajte Sve o temama, Brzim stilovima, stilovima ćelija i stilovima pozadine.

Pomoću grafičkih oznaka ili kratkih rečenica učinite tekst jednostavnim

Koristite grafičke oznake ili kratke rečenice i pokušajte da svaka bude u jednom retku, tj. bez prelamanja teksta.

Želite postići da publika sluša vas kako prezentirate vaše informacije, a ne da čita sa zaslona.

Neki projektori obrezuju slajdove na rubovima pa se može desiti da su duge rečenice skraćene.

Da biste smanjili broj riječi u retku možete ukloniti veznike kao što su "ali" i "nego".

Prenesite vašu poruku pomoću grafike Pomoću grafike ispričajte svoju priču. No nemojte zagušiti publiku dodavanjem previše grafike na slajd.
Neka oznake za grafikone i grafove budu lako shvatljive. Koristite dovoljno teksta da elementi oznake na grafikonu ili grafu budu razumljive.
Neka pozadine slajdova budu nenametljive i konzistentne.

Odaberite privlačan, konzistentan predložak (predložak: Datoteka ili skup datoteka koji sadrže informacije o temi, izgledu te drugim elementima gotove prezentacije.) ili temu (tema: Skup jedinstvenih elemenata dizajna koji daju izgled dokumentu pomoću boje, fontova i slika.) koja nije previše upadljiva. Ne želite da pozadina ili dizajn odvlače pažnju publike s vaše poruke.

Da biste saznali više o korištenju tema, pogledajte Primijeni ili prilagodi temu dokumenta.

Koristite jaki kontrast između boje pozadine i boje teksta.

Teme (tema: Skup jedinstvenih elemenata dizajna koji daju izgled dokumentu pomoću boje, fontova i slika.) automatski postavljaju kontrast između svijetle pozadine s tekstom tamne boje ili tamne pozadine sa svijetlim tekstom.

Da biste saznali više o tome kako koristiti teme da biste automatski postavili vizualno zadovoljavajuću razinu kontrasta, pogledajte Sve o temama, Brzim stilovima, stilovima ćelija i stilovima pozadine.

Provjerite pravopis i gramatiku Da biste stekli i zadržali poštovanje vaše publike, uvijek provjerite pravopis i gramatiku u prezentaciji.

 

 


Savjeti za držanje uspješne prezentacije

Savjet Pojedinosti
Dođite ranije i provjerite radi li oprema kako treba. Provjerite je li sva oprema spojena i u funkciji.
Nemojte pretpostavljati da će vaša prezentacija dobro izgledati na drugom računalu.

Kvarovi diskova, neusklađene verzije softvera, nedostatak prostora na disku, malo memorije i mnogi drugi faktori mogu uništiti prezentaciju.

Ako računalo na kojem ćete držati prezentaciju nije vaše, provjerite ima li dovoljno prostora na disku kako ne biste morali držati prezentaciju s CD-a.

Isključite čuvare zaslona i provjerite imate li sve odgovarajuće datoteke i potrebne verzije softvera, uključujući Microsoft Office PowerPoint.

Da biste bili sigurni da su sve datoteke na broju kad ih kopirate na CD ili mrežni pogon i nosite na mjesto održavanja prezentacije, pogledajte Kopiranje prezentacije na CD, mrežni pogon ili pogon lokalnog diska.

Provjerite je razlučivost (razlučivost: Profinjenost pojedinosti u slici ili tekstu prikazanom na monitoru ili ispisanom na pisaču.) projektora ista kao na računalu na kojem ste radili prezentaciju. Ako se razlučivosti ne poklapaju, vaši će slajdovi možda biti obrezani ili se mogu pojaviti drugi problemi s prikazom.
Isključite čuvara zaslona. Zadržite fokus publike na sadržaju prezentacije.
Provjerite sve boje na projekcijskom zaslonu prije držanja stvarne prezentacije. Boje mogu izgledati drugačije od onih na vašem ekranu.
Zamolite publiku da pričeka s pitanjima do kraja prezentacije. Pitanja su izvrstan pokazatelj da ljude zanima predmet vaše prezentacije i vaše prezentacijske vještine. Ali ako pitanja sačuvate za kraj prezentacije, moći ćete bez prekida proći kroz materijal. Isto tako pitanja na samom početku često dobivaju odgovore na sljedećim slajdovima i komentaru.
Izbjegavajte nesvjesno pomicati pokazivač. Kad ne koristite pokazivač, uklonite ruku s miša. Tako nećete nesvjesno pomicati pokazivač, što može odvlačiti pažnju.
Nemojte čitati prezentaciju. Uvježbajte prezentaciju tako da možete govoriti na temelju grafičkih oznaka. Tekst bi trebao biti znak za prezentera, a ne cijela poruka za publiku.
Budite točni. Ako ste za prezentaciju planirali određeno vrijeme, nemojte ga premašiti. Ako nema vremenskog ograničenja, neka prezentacija traje kraće, a ne dulje da biste zadržali interes ljudi.
Pratite ponašanje vaše publike. Prilikom svakog držanja prezentacije, pratite ponašanje publike. Ako opazite da su ljudi usredotočeni na slajdove, možda oni sadrže previše podataka, zbunjujući su ili na neki drugi način odvlače pažnju. Pomoću informacija stečenih na svakoj prezentaciji poboljšajte buduće prezentacije.


 

 

Excel 2007

PREČACI u Excelu 2007

 
Kombinacija tipki Opis
CTRL+SHIFT+( Otkriva skrivene retke unutar odabira.
CTRL+SHIFT+) Otkriva skrivene stupce unutar odabira.
CTRL+SHIFT+& Primjenjuje vanjski obrub na odabrane ćelije.
CTRL+SHIFT_ Uklanja vanjski obrub s odabranih ćelija.
CTRL+SHIFT+~ Primjenjuje općeniti oblik broja.
CTRL+SHIFT+$ Primjenjuje oblik valute s dva decimalna mjesta (negativni brojevi u zagradama).
CTRL+SHIFT+% Primjenjuje oblik postotka bez decimalnih mjesta.
CTRL+SHIFT+^ Primjenjuje oblik eksponencijalnog broja s dva decimalna mjesta.
CTRL+SHIFT+# Primjenjuje oblik datuma s danom, mjesecom i godinom.
CTRL+SHIFT+@ Primjenjuje oblike vremena sa satom, minutama i oznakama za prije podne i poslije podne.
CTRL+SHIFT+! Primjenjuje oblik broja s dva decimalna mjesta, razdjelnikom tisućica i znakom minus (-) za negativne vrijednosti.
CTRL+SHIFT+* Označava trenutno područje oko aktivne ćelije (područje podataka zatvoreno praznim redovima i stupcima).
U zaokretnoj tablici, odabire cijelo izvješće zaokretne tablice.
CTRL+SHIFT+: Unosi trenutno vrijeme.
CTRL+SHIFT+" Kopira vrijednost iz ćelije iznad aktivne ćelije u ćeliju ili traku formule.
CTRL+SHIFT+Plus (+) Prikazuje dijaloški okvir Umetni za umetanje praznih ćelija.
CTRL+Minus (-) Prikazuje dijaloški okvir Izbriši za brisanje odabranih ćelija.
CTRL+ znak plus Umetanje reda (insert row in excel), ponavljanje se vrši sa F4, prethodno selektirati red sa SHIFT+razmaknica
CTRL+ znak minus Brisanje reda (insert row in excel), ponavljanje se vrši sa F4, prethodno selektirati red sa SHIFT+razmaknica
ALT+i , potom pritisni R Umetanje reda (insert row in excel), ponavljanje se vrši sa F4
ALT+i , potom pritisni C Umetanje stupca (insert column in excel), ponavljanje se vrši sa F4
CTRL+; Unosi trenutan datum.
CTRL+` ili (Ctrl+Q) Izmjenjuje prikazivanje vrijednosti ćelija i prikazivanje formula u radnom listu. (CTRL+Akcent)
CTRL+' Kopira formulu iz ćelije iznad aktivne u ćeliju ili traku formule.(CTRL+apostrof)
CTRL+1 Prikazuje dijaloški okvir Oblikovanje ćelija.
CTRL+2 Primjenjuje ili uklanja podebljano oblikovanje.
CTRL+3 Primjenjuje ili uklanja kurziv.
CTRL+4 Primjenjuje ili uklanja podcrtavanje.
CTRL+5 Primjenjuje ili uklanja precrtavanje.
CTRL+6 Izmjenjuje skrivanje, prikazivanje objekata i prikazivanje rezerviranih mjesta za objekte.
   
CTRL+8 Prikazuje ili skriva simbole u strukturnom prikazu.
CTRL+9 Skriva odabrane retke.
CTRL+0 Skriva odabrane stupce.
CTRL+A Odabire cijeli radni list
Ako radni list sadrži podatke, CTRL+A odabire trenutno područje. Pritiskom na CTRL+A po drugi put se odabire trenutno područje i zbirne retke. Pritiskom na CTRL+A po treći put se odabire cijeli radni list.
Kad je točka umetanja s desne strane naziva funkcije u formuli, prikazuje dijaloški okvir Argumenti funkcije.
CTRL+SHIFT+A umeće nazive argumenata i zagrade kad je točka umetanja s desne strane naziva funkcije u formuli.
CTRL+B Primjenjuje ili uklanja podebljano oblikovanje.
CTRL+C Kopira odabrane ćelije.
CTRL+C i još jednom CTRL+C prikazuje Međuspremnik.
CTRL+D Koristi naredbu Ispuni prema dolje za kopiranje sadržaja i oblika najviše ćelije odabranog raspona u ćeliju ispod.
CTRL+F Prikazuje dijaloški oblik Traži i zamijeni s odabranom karticom Traži.
SHIFT+F5 također prikazuje ovu karticu, dok SHIFT+F4 ponavlja posljednju akciju Traži.
CTRL+SHIFT+F otvara dijaloški okvir Oblikovanje ćelija s odabranom karticom Font.
CTRL+G Prikazuje dijaloški okvir Idi na.
F5 također prikazuje ovaj dijaloški okvir.
CTRL+H Prikazuje dijaloški okvir Traži i zamijeni s odabranom karticom Zamijeni.
CTRL+I Primjenjuje ili uklanja kurziv.
CTRL+K Prikazuje dijaloški okvir Umetni hipervezu za nove hiperveze u dijaloškom okviru Uredi hipervezu za odabrane postojeće hiperveze.
CTRL+N Stvara novu, praznu radnu knjigu
CTRL+O Prikazuje dijaloški okvir Otvori za otvaranje ili traženje datoteke.
CTRL+SHIFT+O označava sve ćelije koje sadrže komentare.
CTRL+P Prikazuje dijaloški okvir Ispiši.
CTRL+SHIFT+P otvara dijaloški okvir Oblikovanje ćelijas odabranom karticom Font.
CTRL+R Koristi naredbu Ispuni nadesno za kopiranje sadržaja i oblikovanje ćelije najviše na lijevo odabranog raspona u ćelije s desne strane.
CTRL+S Sprema aktivnu datoteku s trenutnim nazivom, mjestom i oblikom datoteke.
CTRL+T Prikazuje dijaloški okvir Stvaranje tablice.
CTRL+U Primjenjuje ili uklanja podcrtavanje.
CTRL+SHIFT+U izmjenjuje proširivanja i sažimanja trake formule.
CTRL+V Umeće sadržaj Međuspremnika točci umetanja i mijenja bilo koji odabir. Dostupno samo nakon izrezivanja ili kopiranja objekta, teksta ili sadržaja tablice.
Pritiskom na tipke CTRL+ALT+V prikazat ćete dijaloški okvir Posebno lijepljenje. Taj je okvir dostupan tek nakon što izrežete ili kopirate objekt, tekst ili sadržaj ćelije na radni list ili u drugi program.
CTRL+W Zatvara odabrani prozor radne knjige.
CTRL+X Izrezuje odabrane ćelije.
CTRL+Y Ponavlja posljednju naredbu ili akciju, ako je to moguće.
CTRL+Z Koristi naredbu Poništi za poništavanje posljednje naredbe ili brisanje posljednjeg unosa.
CTRL+SHIFT+Z koristi naredbu Poništi ili Ponovo učini za vraćanje posljednjeg automatskog popravka kad su prikazane pametne oznake samoispravka.
 
Funkcijske tipke
 
Funkcijska tipka Opis
F1 Prikazuje okno zadatka Microsoft Office Excel Pomoć.
CTRL+F1 prikazuje ili skriva Vrpcu koja je komponenta programa Korisničko sučelje Microsoft Office Fluent.
ALT+F1 stvara grafikon iz podataka trenutnog raspona.
ALT+SHIFT+F1 umeće novi radni list.
F2 Uređuje aktivnu ćeliju i smješta točku umetanja na kraj sadržaja ćelije. Također premješta točku umetanja u traku formule kad je uređivanje ćelije uključeno.
SHIFT+F2 dodaje ili uređuje komentar ćelije.
CTRL+F2 prikazuje prozor Pregled prije ispisa.
F3 Prikazuje dijaloški okvir Zalijepi naziv.
SHIFT+F3 prikazuje dijaloški okvir Umetni funkciju.
F4 Ponavlja posljednju naredbu ili akciju, ako je to moguće.
CTRL+F4 zatvara odabrani prozor radne knjige.
F5 Prikazuje dijaloški okvir Idi na.
CTRL+F5 vraća veličinu odabranog prozora radne knjige na izvornu.
F6 Prijelaz između radnog lista, Vrpce, okna zadatka i kontrola zumiranja. U podijeljenom radnom listu (izbornikPrikaz, naredbe $$$Upravljaj ovim prozoromZamrzni oknaPodjela prozora), F6 uključuje podijeljena okna prilikom prelaska između okana i područja Vrpce.
SHIFT+F6 pomicanje između radnog lista, kontrola zumiranja, okna zadatka i Vrpce.
CTRL+F6 prelazi na sljedeći prozor radne knjige kad je otvoreno više prozora radne knjige.
F7 Prikazuje dijaloški okvir Provjera pravopisa radi provjere pravopisa na aktivnom radnom listu ili u odabranom rasponu.
CTRL+F7 izvodi naredbu Premjesti u prozoru radne knjige kad prozor nije maksimiziran. Za premještanje prozora koristite tipke strelica, a nakon dovršetka pritisnite ENTER, ili ESC za otkazivanje.
F8 Uključuje ili isključuje prošireni način. U proširenom načinu u retku stanja se pojavljuje Prošireni odabir, a za proširivanje odabira koriste se tipke strelica.
SHIFT+F8 omogućuje dodavanje odabiru ćelija nesusjednih ćelija ili raspona korištenjem tipki strelica.
CTRL+F8 izvodi naredbu Veličina (Na izborniku Kontrola za prozor radne knjige) kad radna knjiga nije maksimizirana.
ALT+F8 prikazuje dijaloški okvir Makronaredba radi stvaranja, izvođenja, uređivanja ili brisanja makronaredbe.
F9 Izračunava sve radne listove u svim otvorenim radnim knjigama.
SHIFT+F9 izračunava aktivni radni list.
CTRL+ALT+F9 izračunava sve radne listove u svim otvorenim radnim knjigama, bez obzira jesu li se promijenile od posljednjeg izračuna.
CTRL+ALT+SHIFT+F9 ponovno provjerava zavisne formule i zatim ponovno izračunava sve ćelije u svim otvorenim radnim knjigama, uključujući ćelije koje nisu označene za izračun.
CTRL+F9 prozor radne knjige minimizira na veličinu ikone.
F10 Uključuje i isključuje nazive tipki.
SHIFT+F10 prikazuje izbornik prečac za odabranu stavku.
ALT+SHIFT+F10 prikazuje izbornik ili poruku za pametnu oznaku. Ako je prisutno više pametnih oznaka, prelazi na sljedeću pametnu oznaku i prikazuje njezin izbornik ili poruku.
CTRL+F10 maksimizira ili vraća na prethodnu veličinu odabrani prozor radne knjige.
F11 Stvara grafikon od podataka u trenutnom rasponu.
SHIFT+F11 umeće novi radni list.
ALT+F11 otvara Microsoft Visual Basic Editor u kojem možete stvarati makronaredbe korištenjem jezika Visual Basic for Applications (VBA).
F12 Prikazuje dijaloški okvir Spremi kao.
 
Ostale korisne tipke prečaca
 
Tipka Opis
TIPKE STRELICA Pomicanje na radnom listu za jednu ćeliju prema gore, prema dolje, ulijevo ili udesno.
CTRL+TIPKA STRELICE prelazi na rub trenutnog područja podataka (područje podataka: Raspon ćelija koji sadrži podatke i okružen je praznim ćelijama ili obrubima podatkovnog lista.) na radnom listu.
SHIFT+TIPKA STRELICE proširuje odabir ćelija za jednu ćeliju.
CTRL+SHIFT+TIPKA STRELICE proširuje odabir ćelija do posljednje neprazne ćelije u istom stupcu ili retku u kojem se nalazi aktivna ćelija ili, ako je sljedeća ćelija prazna, proširuje odabir na sljedeću nepraznu ćeliju.
STRELICA LIJEVO ili STRELICA DESNO odabire karticu s lijeve ili desne strane kad je odabrana Vrpca. Ako je izbornik otvoren ili odabran, ove tipke strelice služe za prelazak između glavnog izbornika i podizbornika. Kad je odabrana kartica Vrpce, te tipke služe za kretanje između gumba kartice.
STRELICA DOLJE ili STRELICA GORE odabire sljedeću ili prethodnu naredbu kad je otvoren izbornik ili podizbornik. Ako je odabrana kartica Vrpce, ove strelice koriste se za navigaciju prema gore ili prema dolje u grupi kartice.
U dijaloškom okviru, tipke strelica služe za pomicanje između mogućnosti na otvorenom padajućem popisu ili između mogućnosti u skupini mogućnosti.
STRELICA DOLJE ili ALT+STRELICA DOLJE otvara odabrani padajući popis.
BACKSPACE Briše jedan znak ulijevo na traci formule.
Također, čisti sadržaj aktivne ćelije.
U načinu uređivanja ćelija briše znak s lijeve strane točke umetanja.
DELETE Uklanja sadržaj ćelije (podatke i formule) iz odabrani ćelija, bez utjecaja na oblikovanja ćelije ili komentare.
U načinu uređivanja ćelija briše znak s desne strane točke umetanja.
END Prelazi na ćeliju u donjem desnom uglu prozora kad je uključena mogućnost SCROLL LOCK.
Također, odabire posljednju naredbu na izborniku kad je vidljiv izbornik ili podizbornik.
CTRL+END služi za pomicanje na posljednju ćeliju radnog lista, u najniži korišteni redak krajnjeg desnog korištenog stupca. Nalazi li se pokazivač u traci formule, pritisak na CTRL+END pomiče pokazivač na kraj teksta.
CTRL+SHIFT+END proširuje odabir ćelija na posljednju korištenu ćeliju na radnom listu (donji desni ugao). Nalazi li se pokazivač na traci formule, pritisak na CTRL+SHIFT+END odabire sav tekst na traci formule od mjesta pokazivača do kraja—to ne utječe na visinu trake formule.
ENTER Dovršava unos ćelije iz ćelije ili trake formule i odabire ćeliju ispod (po zadanim postavkama).
U obrascu podataka, prelazi na prvo polje sljedećeg zapisa.
Otvara odabrani izbornik (za aktiviranje trake izbornika pritisnite F10) ili izvodi akciju za odabranu naredbu.
U dijaloškom okviru izvodi akciju zadanog gumba naredbe za taj dijaloški okvir (gumb s podebljanom konturom, često gumb U redu).
ALT+ENTER pokreće novi redak u istoj ćeliji.
CTRL+ENTER popunjava odabrani raspon ćelija trenutnim unosom.
SHIFT+ENTER dovršava unos ćelija i odabire ćeliju iznad.
ESC Otkazuje unos u ćeliju ili traku formule.
Zatvara otvoreni izbornik ili podizbornik, dijaloški okvir ili prozor poruke.
Također, zatvara način prikaza na cijelom zaslonu ako je taj način primijenjen i vraća se u način normalnog prikaza na zaslonu te ponovo prikazuje Traku i traku stanja.
HOME Prelazi na početak retka na radnom listu.
Prelazi na ćeliju u gornjem lijevom uglu prozora kad je uključena mogućnost SCROLL LOCK.
Odabire prvi naredbu na izborniku kad je vidljiv izbornik ili podizbornik.
CTRL+HOME prelazi na početak radnog lista.
CTRL+SHIFT+HOME proširuje odabir ćelija na početak radnog lista.
PAGE DOWN Pomicanje na radnom listu za jedan zaslon prema dolje.
ALT+PAGE DOWN pomicanje na radnom listu za jedan zaslon udesno.
CTRL+PAGE DOWN prelazak na sljedeći radni list u radnoj knjizi.
CTRL+SHIFT+PAGE DOWN odabire trenutni i sljedeći radni list u radnoj knjizi.
PAGE UP Pomicanje na radnom listu za jedan zaslon prema gore.
ALT+PAGE UP pomicanje na radnom listu za jedan zaslon ulijevo.
CTRL+PAGE UP prelazak za prethodni list u radnoj knjizi.
CTRL+SHIFT+PAGE UP odabire trenutni i prethodni list u radnoj knjizi.
RAZMAKNICA U dijaloškom okviru izvodi akciju za odabrani gumb ili odabire ili čisti dijaloški okvir.
CTRL+RAZMAKNICA odabire cijeli stupac na radnom listu.
SHIFT+RAZMAKNICA odabire cijeli redak na radnom listu.
CTRL+SHIFT+RAZMAKNICA odabire cijeli radni list.
Sadrži li radni list podatke, pritisak na CTRL+SHIFT+RAZMAKNICA odabire trenutno područje. Pritisak na CTRL+SHIFT+RAZMAKNICA drugi puta odabire trenutno područje i njegove retke zbroja. Pritisak na CTRL+SHIFT+RAZMAKNICA tri puta odabire cijeli radni list.
Kad je odabran neki objekt, pritisak na CTRL+SHIFT+RAZMAKNICA odabire sve objekte na radnom listu.
ALT+RAZMAKNICA prikazuje izbornik Kontrola za prozor programa Microsoft Office Excel.
TAB Pomicanje na radnom listu za jednu ćeliju udesno.
Pomicanje između nezaključanih ćelija na zaštićenom radnom listu.
Prelazak na sljedeću mogućnost ili grupu mogućnosti u dijaloškom okviru.
SHIFT+TAB prelazi na sljedeću ćeliju na radnom listu ili na sljedeću mogućnost u dijaloškom okviru.
CTRL+TAB prelazi za sljedeću karticu u dijaloškom okviru.
CTRL+SHIFT+TAB prelazi na prethodnu karticu u dijaloškom okviru.

 
preskoči na navigaciju