preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zrnca mudrosti

"Svi smo mi djeca. Jedina razlika je u našim igračkama." (Ayrton Senna)


"Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo." (Antoine De Saint-Exupery, Mali princ)


Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani. (Bl.Ivan Mertz)


 "Tko je toliko mudar da bi mogao sve potpuno znati?" (Toma Kempinski)


 

"Učim svakog dana da bi sutradan mogao poučavati." (Émile Faguet)


"Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da ponekad i pogriješe."(Mahmatma Gandhi)


Tadijanović: Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, za sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.


 

Nepoznato o poznatome

  Olimpijske igre


Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva  koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.


POTONUO TITANIC

Jedna od najvećih pomorskih katastrofa dogodila se noću između 14. i 15. travnja 1912. u vodama sjevernog Atlantika, blizu kanadskog otoka Newfoundlanda.


Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day) obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


27. siječnja - Međunarodni dan sjećanja na Holokaust


Vinodolski zakonik, jedan od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku, nastao je 6. siječnja 1288.


Svjetski dan hrane, proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka FAO-a - Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima na dan 16. listopada 1945. godine. .


Svjetski dan sporta koji se obilježava svake godine krajem mjeseca svibnja (točnije zadnja srijeda u mjesecu), velika je manifestacija sporta i sportske rekreacije, kojom građani diljem svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života.


8. svibnja, Svjetski dan Crvenog križa


Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu(1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).


 Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. Otada se taj dan tradicionalno obilježava u cijelom svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakoga drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo.


Svjetski dan kravate, 18. listopada, više...


Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999.godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta.


Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama.


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine.


8. rujna - Međunarodni dan pismenosti 

Vodič kroz EU

    

Znate li melodiju koja je i ujedno i himna Europske unije ? Ne možete se sjetiti ?! Ma sigurno znate ! To je 9. simfonija poznatog skladatelja Ludwiga Van Beethovena ,,Oda radosti " . Godine 1985. ta je melodija službeno postala europska himna - Ona ne zamijenjuje nacionalne himne zemalja članica , nego slavi zajedničke vrijednosti europskih zemalja i simbolizira ideju slobode , mira i solidarnosti u Europi . 


 Opširnije o EU...


home button

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 245229
Ovaj mjesec: 3775
Ovaj tjedan: 40
Danas: 40
O školi...

 


Počeci školstva u našem kraju sežu u daleku 1842. godinu, kada je podignuta drvena škola u Kraljevom Vrhu, brigom i nastojanjem župnika, trudom i troškovima župljana. Prvi učitelj bio je crkveni orguljaš Georgio Hervoj. Škola je tada imala tek 46 učenika. Do 1851. godine škola je u potpunosti dovršena, a pohađali su je učenici iz Kraljevog vrha, Strmca, Pile, Slatine, Igrišća i Jakovlja.

U velikom potresu 1880.godine, škola je oštećena, što je bio povod za gradnju nove škole, uz pripomoć vlade, općine i župe. Već 1884. počela se održavati nastava.

U novom stoljeću, točnije 1903. sagrađena je nova škola, i to u Jakovlju. Imala je tek 129 učenika, znatno manje nego škola u Kraljevom Vrhu koja je tada brojila 420 polaznika, uključujući i djecu iz obližnjih sela.

30-tih godina prošlog stoljeća izgrađene su škole u Igrišću i Kapelšćaku, no nažalost škola u Igrišću je 1945. izgorjela, kao i sav namještaj i arhiva.

1956. godine oformljena je škola u Jakovlju, i nastava se održavala u obližnjem dvorcu (kuriji) sve do 1973. kada je izgrađena nova školska zgrada, također u Jakovlju.

Moramo se malo pohvaliti ; 1980. Osnovna škola Jakovlje dobiva nagradu ˝Ivan Filipović˝ , za obrazovanje dvije slijepe djevojčice što je tada bio prvi slučaj integracije slijepe djece u redovno odjeljenje. Učiteljica razredne nastave koja ih je obrazovala, gđa. Nada Posavec, bila je educirana od strane defektologa iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Povodom 150. obljetnice škole u Jakovlju, uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Hrvatske postavljeno je dvostrešno krovište nad dvoranom i predvorjem te su dograđene dvije učionice, kabinet i knjižnica.Dvorac Sixta u kojem se održavala nastava od 1956. do 1973.godine. 

 

Konoplja-prvi počeci školstva na prostoru Općine Jakovlje počeli su u ovoj školi

Jakovlje u prošlosti-Srednji i rani novi vijek preskoči na navigaciju