preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zrnca mudrosti

"Svi smo mi djeca. Jedina razlika je u našim igračkama." (Ayrton Senna)


"Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo." (Antoine De Saint-Exupery, Mali princ)


Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani. (Bl.Ivan Mertz)


 "Tko je toliko mudar da bi mogao sve potpuno znati?" (Toma Kempinski)


 

"Učim svakog dana da bi sutradan mogao poučavati." (Émile Faguet)


"Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da ponekad i pogriješe."(Mahmatma Gandhi)


Tadijanović: Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, za sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.


 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 493132
Ovaj mjesec: 5243
Ovaj tjedan: 1261
Danas: 10
O školi...

 


Počeci školstva u našem kraju sežu u daleku 1842. godinu, kada je podignuta drvena škola u Kraljevom Vrhu, brigom i nastojanjem župnika, trudom i troškovima župljana. Prvi učitelj bio je crkveni orguljaš Georgio Hervoj. Škola je tada imala tek 46 učenika. Do 1851. godine škola je u potpunosti dovršena, a pohađali su je učenici iz Kraljevog vrha, Strmca, Pile, Slatine, Igrišća i Jakovlja.

U velikom potresu 1880.godine, škola je oštećena, što je bio povod za gradnju nove škole, uz pripomoć vlade, općine i župe. Već 1884. počela se održavati nastava.

U novom stoljeću, točnije 1903. sagrađena je nova škola, i to u Jakovlju. Imala je tek 129 učenika, znatno manje nego škola u Kraljevom Vrhu koja je tada brojila 420 polaznika, uključujući i djecu iz obližnjih sela.

30-tih godina prošlog stoljeća izgrađene su škole u Igrišću i Kapelšćaku, no nažalost škola u Igrišću je 1945. izgorjela, kao i sav namještaj i arhiva.

1956. godine oformljena je škola u Jakovlju, i nastava se održavala u obližnjem dvorcu (kuriji) sve do 1973. kada je izgrađena nova školska zgrada, također u Jakovlju.

Moramo se malo pohvaliti ; 1980. Osnovna škola Jakovlje dobiva nagradu ˝Ivan Filipović˝ , za obrazovanje dvije slijepe djevojčice što je tada bio prvi slučaj integracije slijepe djece u redovno odjeljenje. Učiteljica razredne nastave koja ih je obrazovala, gđa. Nada Posavec, bila je educirana od strane defektologa iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Povodom 150. obljetnice škole u Jakovlju, uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Hrvatske postavljeno je dvostrešno krovište nad dvoranom i predvorjem te su dograđene dvije učionice, kabinet i knjižnica.Dvorac Sixta u kojem se održavala nastava od 1956. do 1973.godine. 

 

Konoplja-prvi počeci školstva na prostoru Općine Jakovlje počeli su u ovoj školi

Jakovlje u prošlosti-Srednji i rani novi vijek preskoči na navigaciju