preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar rada

Školski KALENDAR za 2019./2020. godinu


e-prijava korisnika
Za osmaše
UUpisi Upisi u srednju školu


Dragi učenici,

vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Donošenje odluke o izboru budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka s kojima ćete se upoznati kroz ovu informativnu brošuru.


"Svaki učenik ne mora biti odličan đak,
ali može postati odličan čovjek."
Riječi, riječi...

Kajkavsko narječje
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C Č D F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 524)

bez opisa

Potraži izraz:
Sigurnost i zaštita
QR kod stranice
 

     

     

  

 

Info
Informator
17.01.2020. 10:54
Stručni skup: Kako razvijamo kulturu čitanja i potičemo zanimanje za knjigu
Gradska knjižnica Samobor organizira stručni skup Kako razvijamo kulturu čitanja i potičemo zanimanje za knjigu koji će se održati 2. travnja 2020. godine u Samoboru. Stručni skup organizira se u povodu 120 godina Gradske knjižnice Samobor. Kotizacije nema.

Kalendar
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
15.01.2020. 09:01
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Iako je Island još u prosincu 1991. priznao neovisnost Hrvatske, kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Blagdani u RH
2020.
 • 01.01.– Nova godina (Srijeda)
 • 06.01. – Sv. tri kralja (Ponedjeljak)
 • 12.04. – Uskrs (Nedjelja)
 • 13.04. – Uskrsni ponedjeljak (Ponedjeljak)
 • 01.05. – Praznik rada (Petak)
 • 30.05. – Dan državnosti, novi datum od 2020. (Subota)
 • 11.06.– Tijelovo (Četvrtak)
 • 22.06. – Dan antifašističke borbe (Ponedjeljak)
 • 05.08. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (Srijeda)
 • 15.08. – Velika gospa (Subota)
 • 01.11. – Dan svih svetih (Nedjelja)
 • 18.11. – Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje (Srijeda)
 • 25.12. – Božić (Petak)
 • 26.12. – Sv. Stjepan (Subota)
Učionica
 
Pogled kroz prozor
Hrvatski izumitelji
Tražilica


Infokup - natjecanje iz informatike
Županijsko natjecanje iz informatike
Infokup 2018.

Županijsko natjecaje iz informatike održano je u Srednjoj školi Dugo Selo 9. veljače 2018. Našu školu predstavljala je Petra Štirjan (8.a) u kategoriji Osnove informatike i zauzela je izvrsno 6. mjesto. Čestitamo!yes

 

Mladi informatičari - županijsko natjecanje
Infokup 2017.

U srednjoj školi u Dugom Selu održano je županijsko natjecanje iz informatike - Infokup 2017. Našu školu predstavljali su Eugen Kovačec i Luka Svetec (8.a). Luka je zauzeo izvrsno 6. mjesto, a Eugen odlično 11. mjesto.

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

U razdoblju od 7. do 11. studenoga 2016. godine na CARNetovom sustavu Loomen održano je međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a organiziraju ga udruga „Suradnici u učenju“, HSIN i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNeta. Na natjecanje je prijavljeno više od 6000 sudionika čime smo jedna od najuspješnijih zemlja u prvoj godini natjecanja (uz SAD, Rusiju i Njemačku ). 

Naši osmaši Mihael Marinčić, Eugen Kovačec i Luka Svetec pristupili su natjecanju i pokazali kakve sjajne učenike imamo.

Među 10% najboljih OŠ za 8. razrede u kategoriji MegaDabar su:

 • Eugen Kovačec - 1. mjesto
 • Luka Svetec - 7. mjesto.

Bravo dečki!

 

Izvannastavna aktivnost

Okuplja učenike od 6. do 8. razreda. Preko projektnih zadataka učenici razvijaju smisao za timski rad. Služeči se samostalno različitim izvorima informacija u školi i izvan nje uz pomoć aplikacijskih računalnih programa učenici se osposobljavaju za primjenu osnovnih informatičkih znanja u svakodnevnom životu.


ANIMACIJE -izrada animacija

GoAnimate  abcya_logoABCya.com Flux Time Studio
Microsoft Office Power Point ANIMACIJE U NASTAVI  Izrada animacija pomoću Flasha
Microsoft GIF Animator  Interaktivni muldimedijalni plakati   SMART Bilježnica

 

0d9942caa837b6190c15295f4ddd85f2

Kerpoof Studio

 step2Flux Time Studio  logoSplash Page / Zimmer Twins
 logo_Digital Films IZRADA ANIMIRANIH FILMOVA

DVolver

Picture1

 GoAnimate    Domo Animate
 

 

GIMP je višeplatformski alat za manipulaciju i/ili obradu slika. Otvorenog je kôda (eng. open source) i jedini je besplatni program koji može komparirati ostalim popularnim softverima za obradu slika.

Gimp je besplatna alternativa poznatijem programu Photoshop koji radi na svim poznatim platformama Windows, Linux ili Mac OS X.

Ovdje preuzmite

http://www.gimp.org/downloads/


Još jedan od vrlo jednostavnih web 2.0 alata za izradu animacija nalazi se na mrežnim stranicama FluxTime Studio. Alat je pogodan i za djecu mlađeg osnovnoškolskog uzrasta koja posjeduju osnovna znanja rada s mišem.

U izradi animacije slijedite četiri jednostavna koraka:

 1. Odaberite pozadinu za vašu animaciju
 2. Dodajte objekte
 3. Pomičite, rastežite, rotirajte i animirajte svoje objekte
 4. Pošaljite animaciju e-mail porukom sebi ili svojim prijateljima

Kratke upute kako izraditi animaciju potražite na poveznici ili pak proučite detaljne online upute.

Naša jednostavna animacija

Za početak kliknite na poveznicu Click here to create a free animation kako biste izradili besplatnu animaciju. Napomenut ćemo da kod izrade besplatnih animacija nisu dostupne sve mogućnosti koje imaju prijavljeni korisnici Flux Time Studia.image

U prvom koraku iz Library odaberite jednu od nekoliko ponuđenih podloga za vašu animaciju. Iz padajućeg izbornika možete odabrati jednu od nekoliko ponuđenih tematskih cjelina, npr. A Day in Park te nakon toga kliknite na OK.image

 

Napomenut ćemo da možete koristiti i praznu podlogu Blank ili pak neku od podloga iz datoteke (File).

Nakon odabire podloge možete se poigrati dodatnim uređivanjem boja na podlozi. Kikom miša odaberite neki od elemenata na podlozi te pomicanjem klizača (crvene, zelene, plave i sive boje) s desne strane prozora promijenite boje. Boje miješate odabirom RGB komponenti, a sivi klizač vam omogućuje da pojedini element na vašoj pozadini učinite nevidljivim.

Odabir i dodavanje likova

Iduća stvar koju morate učiniti je dodati likove vašoj animaciji. Kako biste dodali likove upotrijebite prvi gumb sa alatne trake .

image

Na raspolaganju su vam isječci crteža koje možete pronaći u biblioteci (Library) razvrstane u nekoliko kategorija. Kako biste dodali neki od ponuđenih isječaka odaberite ga mišem te ga razvucite na podlozi do željene veličine.

image

Na isti način, odaberete li mogućnost Shape, možete dodati i neke od ponuđenih osnovnih likova poput oblačića, strelica i sl. Mogućnost Draw omogućuje vam odabir debljine kista za prostoručno crtanje, dok mogućnost Text omogućuje upisivanje i jednostavno oblikovanje teksta za vašu animaciju.

Kada ste posložili scenu vaše animacije kliknite na gumb Record te pomičite, rotirajte, smanjujte ili povećavajte vaše objekte pomoću alata s alatne trake, a Flux Time Studio će za vas snimiti svaki od izvedenih pokreta.

imageIako ova besplatna inačica alata ne dozvoljava mnoge napredne mogućnosti poveznicu do svoje animacije možete poslati svojim prijateljima putem e-maila. Jednostavno kliknite na gumb s kuvertom na alatnoj traci u dnu prozora i upišite adresu pošiljatelja, primatelja i poruku uz animaciju.

Kako izgleda naša animacija sa svemircem i muhom pogledajte na poveznici: http://fluxtime.com/ecard.php?cid=G0u8E778h0h219h1744df6741ca92ff .

imageNadam se da će vas ovaj alat razveseliti te vam pružiti malo kreativne zabave za vas i vaše učenike :-) .


Izvor:Gordana Sokol

imageGo!Animate je besplatni online alat za stvaranje animiranih video zapisa. Sam alat je vrlo jednostavan za upotrebu i primjeren je djeci osnovnoškolskog uzrasta. Njegove razne i mnogobrojne mogućnosti otvaraju učenicima mogućnost da svoje zamisli pretvore u prave animirane filmiće uz upotrebu bojnih pozadina, raznih rekvizita, teksta i sl. Likovi dodani u animirane filmove mogu izvoditi razne kretnje poput plesa, hodanja, trčanja, sjedenja ali isto tako mogu iskazati i mnogobrojne emocije. GoAnimate pruža vam mogućnost za rad sa zvučnim zapisima i zvučnim efektima. Posebno je zgodan za učenje stranog jezika (nema hrvatske lokalizacije Smiješak ). 

 

Interaktivni multimedijski plakati 

 

clip_image020clip_image002[17]clip_image002[19]

 

Kao jedan od oblika rada u školi često se koristi izrada plakata. Učenici to vole jer do izražaja dolazi njihova kreativnost, a na taj način uče se i radu u timu. Kako se za izradu plakata najčešće koriste materijali u digitalnom obliku koji se ispisuju na papir, jednostavnije i zanimljivije je te materijale odmah ugraditi u plakate u digitalnom obliku (a da ne govorimo o ekologiji i smanjenoj potrošnji papira). 

Još jedna od prednosti alata za izradu plakata u digitalnom obliku je u tome što učenici osim teksta i slika mogu koristiti zvukove, video zapise, animacije, te linkove. Tako plakat izrađen ovim alatima postaje izvrstan medij za interaktivno učenje. 

Jedan od najpopularnijih alata za izradu multimedijalnih plakata je Glogster, a mogu se iskoristiti i alati za interaktivne oglasne ploče kao što su Linoit i Wallwisher

 
Stripovi 
 
 
Stripovi se koriste u nastavi svih predmeta i vrlo su popularni su među učenicima. Mogu se izrađivati na papiru, u programima kao što su Word i PowerPoint te uz pomoć posebnih alata koji omogućuju izradu i objavljivanje stripa na internetu. Među popularnijima su Toondoo, Makebelief ComicsBitstrips i Pixton. Svi su jednostavni za uporabu i besplatni za korištenje. (http://www.oblakznanja.com/2012/11/17/stvorite-vlastite-stripove-i-meme-uz-pomoc-ovih-besplatnih-web-alata-v1/)

 


Animator za pravljenje animacija od PAINT crteža možete preuzeti ovdje. 

Microsoft Gif Animator
Prikaz  


MOOVLY-izrada animiranog videa (ICT Edu - modul 4)

Hot Potatoes je softver koji sadrži 6 alata za izradu interaktivnih vrsta e-testova i web-aktivnosti: MCQ, Kratki odgovor, Križaljka, Sparivanje pojmova, Upisivanje riječi koja nedostaje, Pravilan redoslijed riječi u rečenici.

Alat je besplatan za akademske ustanove.

NAPOMENA: Pogodan je isključivo za samotestiranje, ali ne i za provjeru znanja! Budući da se radi o html i javascriptu, klijent s malo kompjuterske vještine može pronaći točan odgovor u materijalu poslanom sa servera.

 Hot Potatoes

http://mis.element.hr/fajli/594/26-12.pdf

Tutorials and Other Resources on Hot Potatoes

http://free-zg.t-com.hr/skole/

Priručnik za izradu kvizova u Hot Potatoes-CarNet

http://free-zg.t-com.hr/skole/hotpot_hrvatski.pdf

http://free-os.htnet.hr/benos/Upute%20za%20HotPotatoes.pdf

 


Zabavite se rješavajući križaljku i kviz  koji su  napravljeni u programu HotPotatoes.


Sve što je potrebno za korištenje Slidesharea je internetska veza i mrežni preglednik. Za pregledavanje uradaka ostalih korisnika ne moramo biti registrirani, a usluga je besplatna.

Korištenje mrežnog servisa Slideshare za objavljivanje dokumenata

VideočestitkaMovie Maker  

                            KORISNI LINKOVI: 

Napravi sam! Vrlo zanimljiva stranica koja vam omogućava da sami napravite stripove, filmove, uređujete audio i još mnogo toga. Pogledajte! 
Izrada kvizova Samostalno izradi svoj kviz (potrebna registracija) 
Želiš raznovrsnost i inovativnost? Potrebna je prijava. Omogućava izradu kvizova, križaljki i još mnogo toga. 
Inovativan i svestran alat! Jako interesantan alat kojeg možete besplatno probati. 
Animacije Napravi sam svoju animaciju i spremi je. Zanimljiv i jednostavan alat za korištenje. 
Napravi online i spremi svoju animaciju ;) Odličan alat za animacije!         

 

Priloženi dokumenti:
Excel.htm

Edukativni sadržaji

http://www.itdesk.info/hr

Osnovno korištenje Google diska (Google Drive)

Verzija za print priručnika o korištenju Google diska (Google Drive)

Jing.2.0 -alat za snimanje slike zaslona u mirovanju (ili dijela zaslona) i ...Izrada mentalnih mapa pomoću web 2.0

Mindomo -je web 2.0 alat koji omogućuje izradu, pristup i dijeljenje mentalnih mapa između korisnika

Snimanje, obrada i objavljivanje zvučnih zapisa


Modul 3 (II.dio)

Plakati i stripovi

Kvizovi za on-line provjeru znanja

Objava radova

Modul 3 (I.dio)

Što je digitalna kompetencija? Internet kao izvor informacija Kako prepoznati relevantnu informaciju na Internetu i izbjeći lutanje?

Digitalni nastavni materijali

Izrada digitalnih multimedijalnih nastavnih materijala

Multimedijalne prezentacije:

Modul 2

Digitalni obrazovni sadržaji:

Modul 1

Sigurnost na internetu:

 
Vrijeme


 
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Za učenikeUpute za korištenje e-Dnevnika za učenike su dostupne ovdje.

 

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

...i još deset online alata za poboljšanje brzine tipkanja.


Raspored zvonjenja
I. SMJENA ( ujutro)
7.55 ULAZ
8.00 - 8.45 1. SAT
8.50 - 9.35 2. SAT

9.40-10.20; 10.25

3. SAT, UŽINA
10.40 ULAZ
10.45 - 11.30 4. SAT
11.35 - 12.20 5. SAT
12.25 - 13.10 6. SAT
II.  SMJENA (poslijepodne)
13.15 -14.00 1. SAT

14.05 -14.45; 14.50

2.SAT, UŽINA
15.05 ULAZ
15.10 -15.55 3. SAT
16.00 -16.45 4. SAT
16.50 -17.35 5. SAT
17.40 -18.25 6. SAT

Školska kuhinja

ŠKOLSKI LIST JAKOV


Natjecanja i smotre

   


Igre

 


Edukacija

 


Možda vam zatreba...
korisni linkovi

Dnevne novine

Za odgoj i obrazovanje

Obrazovni portali


...niste pročitali knjigu?

 


Onome tko čita knjige kao što sluša prijatelja, knjige će mu se otvoriti i postat će njegove. Što pročita ostat će njegovo, razveseljavat će ga i tješiti, kao što to samo prijatelji znaju.
(Hermann Hesse)  

Eko kutak

Putujemo lijepom našom...

Obiteljski kutak

 

 

   


Važni brojevi
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: +385
Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112
 • 192  policija
 • 194  hitna pomoć
 • 193  vatrogasci
 • 195  traganje i spašavanje na moru
 • 1987  pomoć na cestama
 • 18166  vremenska prognoza
 • 18981  opće informacije
 • 11888  telefonski imenik
 • 11802  međunarodni tel. imenik 

Tko nas je pronašao?

Flag Counter


CarNet

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 245220
Ovaj mjesec: 3766
Ovaj tjedan: 31
Danas: 31
preskoči na navigaciju