preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zrnca mudrosti

"Svi smo mi djeca. Jedina razlika je u našim igračkama." (Ayrton Senna)


"Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo." (Antoine De Saint-Exupery, Mali princ)


Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani. (Bl.Ivan Mertz)


 "Tko je toliko mudar da bi mogao sve potpuno znati?" (Toma Kempinski)


 

"Učim svakog dana da bi sutradan mogao poučavati." (Émile Faguet)


"Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da ponekad i pogriješe."(Mahmatma Gandhi)


Tadijanović: Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, za sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.


 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 374401
Ovaj mjesec: 4229
Ovaj tjedan: 1044
Danas: 157
Besplatni i zabavni online alati
INFOGRAFIKA, FOTOGRAFIJE

Piktochart – izrada infografike, izvještaja, postera i prezentacija

 E-LABORATORIJ


 

Canva online grafički editor za izradu prezentacija, infografika i postera (e-Laboratorij)

 Canva u obrazovanju

Canva je alat pogodan za brzu i laku izradu atraktivnog sadržaja za nastavnike i učenike. Alat je jednostavno primijeniti kod izrade plakata ili prezentacija projekata, ali isto tako kao i dodatak predavanjima kako bi sadržaj koji se želi prikazati bio zanimljiviji. Nedostatak je ograničeni prostor za vlastite elemente koje korisnik želi dodati i elementi koji se plaćaju, ali u konačnici su neznatni zbog raznolokih mogućnosti alata i sadržaja.


Pixlr – brzo i jednostavno uredite slike i fotografije

Pixlr u nastavi

Pixlr je alat jednostavan i pristupačan, a nastavnicima omogućava njegovo korištenje za besplatno uređivanje slika i fotografija bez potrebe za instalacijom na računalo. Nastavnici će morati izdvojiti određeno vrijeme za upoznavanje s funkcionalnostima i sučeljem, ali je složenost manja od profesionalnih alata poput Photoshopa. Alat je koristan za izradu kolaža, uređivanje slika poput dodavanja elemenata npr. označavanje dijelova biljke. Koristan je kao sredstvo za izradu projektnih zadataka ili zadaća, ali i za pripremu resursa koji se koristi za izradu nastavnih sadržaja.

Pixabay – besplatne slike za preuzimanje. Prilikom izrade sadržaja za internet ili unutar edukativnih materijala često imamo potrebu za unosom multimedije (fotografija), ali pritom moramo paziti i poštovati autorska prava. S obzirom da su servisi za kupnju fotografija preko interneta skupi, svaki portal/stranice gdje možemo doći do besplatnih slika, vrlo je važan izvor multimedije. Pixbay je jedan od takvih servisa gdje možete pronaći fotografije koje su vam potrebne ili čak sudjelovati u djeljenju svojih fotografija.                                                              Kako do besplatnih fotografija koje smijete koristiti u svojim objavama (e-laboratorij)       https://www.easel.ly/

ANIMACIJE

 Moovly – izrada animiranog sadržaja (e-laboratorij)

Preuzmite priručnik na hrvatskom jeziku o radu u Moovly-u nastao u ICT Edu projektu. Priručnik


Animatron – Besplatan alat za izradu animacija (e-laboratorij)

 

Alat je namjenjen: nastavnicima i učenicima u školskim ustanovama, poduzećima i start-up tvrtkama, animatorima, umjetnicima i svima zainteresiranima koji žele steći iskustvo u svijetu animacije i filma.

WEB STRANICE

WordPress sustav za izradu mrežnih stranica (e-laboratorij)

  

 

Korisni portali i alati kao dodaci nastavi

Daily Jigsaw Puzzles je besplatni digitalni alat koji korisnicima omogućava izradu i rješavanje slikovne slagalice (jigsaw puzzle). Alat je moguće koristiti putem najnovije verzije jednog od mrežnih preglednika, ali i preglednika Android i iOS mobilnih uređaja. Korisnik se ne mora registrirati ako samo želi slagati slikovne slagalice, međutim registarcija je potrebna ako želi izraditi svoje slagalice ili pratiti uspješnost rješavanja. Registracija se izvršava unosom korisničkog imena, e-adresom i zaporkom ili Facebook korisničkim računom. Izrada je slagalica jednostavna i intuitivna. Potrebno je odabrati željenu sliku s računala koja je JPG, PNG ili GIF formata. Nakon učitavanja slika će biti prilagođena formatu koji je definiran u alatu i preporuka je da dimenzije slike budu 800×600 piksela ili više. Kod rješavanja korisnik može definirati koju težinu želi, od najlakše (12 dijelova) do najteže (300 dijelova). Svaka slagalica ima rang- liste za pojedine razine koje prikazuju korisnike po brzini slaganja, prosječno vrijeme potrebno za slaganje kao i najbolje i najlošije. Također sadrži detalje o slagalici ali i embed kod kako bi ju korisnik mogao postaviti na vlastitu mrežnu stranicu. Ovaj alat može poslužiti nastavnicima nižih razreda kako bi zainteresirali učenike za određenu nastavnu cjelinu, pogotovo ako je sadržaj jednostavno vizualno prikazati. Na taj će način učenici slaganjem slagalice lakše zapamtiti sadržaj. Prikladan je i za učenje stranih jezika. 

 

TES Teach u nastavi

TES Teach svestran je alat i nastavnici u svim predmetnih područja mogu ga iskoristiti za potrebe svoje nastave jer nije ograničen na konkretnu temu. Njegova jednostavnost i intuitivnost omogućavaju nastavnicima i učenicima brzo upoznavanje s funkcionalnostima i izradom digitalnog sadržaja, što im omogućuje više vremena za usvajanje izrađenog sadržaja. Dobar je odabir za nastavnike koji ne preferiraju sustave za upravljanje učenjem zbog toga što TES Teach alat nije složen poput takvih sustava, a nastavnicima omogućava osnovne funkcionalnosti: izradu i dijeljenje nastavnih sadržaja. Nastavnici na ovaj način učenicima mogu prikazati konkretne nastavne sadržaje velikim brojem različitih resursa, ali jednako tako mogu omogućiti učenicima da izrađuju vlastite sadržaje kao dio projektnog zadatka ili zadaće.

Scratch – programiranje prilagođeno za djecu

Scratch je programski jezik koji omogućava jednostavno stvaranje interaktivnih priča, igara i animacija, te dijeljenje radova preko Interneta. Samo trebate instalirati program (dostupno na linku: scratch.mit.edu) i početi s izradom vlastitog projekta ili otvoriti već napravljen projekt u Scratch-u i izmjeniti ga po želji. Sam program je preporučen za djecu uzrasta od 8-16 godina ali ga mogu koristiti i stariji.
Programiranje je krajnje pojednostavljeno a efektne primjere za to možete vidjeti u Kratkim uputama za Scratch .
Pregled svih alata Scratch programa je dostupan u Vodiču za korisnike i korisnice (prevela: Ana Kedveš).

Scratch je razvila grupa Lifelong Kindergarten na MIT Media laboratorijima (http://llk.media.mit.edu ).
Projekti su preuzeti i prilagođeni s web stranice NeboMusic – http://nebomusic.net/scratch.html, gdin. Michaud, učitelj glazbe i informatike u Atlanti, Georgia.


 
Ocjenjivanje učenika         Plan rada                        

 

Napomena: Priloženi kriteriji vrednovanja samo su prijedlozi vrednovanja odgojno-obrazovnih ishoda u nastavnome predmetu Informatika u petom i šestom razredu osnovne škole koje će svaka učiteljica/svaki učitelj prilagoditi, dopuniti i izmijeniti. Ovaj prijedlog po potrebi će se mijenjati sukladno smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.


5.razred:

Nastavne cjeline:

 1. Nulama i jedinicama jezikom računala
 2. Upoznajmo alate i organizirajmo svoje podatke
 3. Računalno razmišljanje i programiranje
 4. Život i rad u virtualnom svijetu
 5. Kako stvoriti i urediti digitalni tekst
 6. Umjetničko izražavanje i 3D stvarnost
 7. Predstavi se i prezentiraj

kriterij ocjenjivanja.pdf-5. razred


6.razred

Nastavne cjeline:

 1. Život na mreži
 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke
 3. Računalno razmišljanje i programiranje
 4. Kako stvoriti i urediti digitalni tekst
 5. Digitalna suradnja i istraživanje
 6. Umjetničko izražavanje
 7. Predstavi se i prezentiraj

7.razred

0. Ponavljanje nastavnog sadržaja 6. razreda 
1. Programiranje – Logo (A) 
2. Proračunske tablice – Ms Excel 
3. Izrada prezentacija – MS PowerPoint 
4. Internet 

8.razred

0. Ponavljanje nastavnog sadržaja 7. razreda 
1. Osnove informacijsko-komunikacijske tehnologije 
2. Programiranje – Logo (A) 
3. Baze podataka – MS Access 
4. Izrada prezentacija – MS PowerPoint 

 


Informatika za sve - Besplatni tečaj informatike 
OD BITA DO ROBOTA (priručnik) 
Dan sigurnijeg interneta (obilježavanje kroz igru "Čovječe ne ljuti se"-upute)
 

 

Download...

  UKLANJANJE VIRUSA S RAČUNALA

Pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8, odabrati strelicama "Safe mode with Networking" te pritisnuti ENTER, logirati se na računalo, pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala.

Po završetku treba ponovno pokrenuti računalo.


 

 

 

GIMP je višeplatformski alat za manipulaciju i/ili obradu slika. Otvorenog je kôda (eng. open source) i jedini je besplatni program koji može komparirati ostalim popularnim softverima za obradu slika.

Gimp je besplatna alternativa poznatijem programu Photoshop koji radi na svim poznatim platformama Windows, Linux ili Mac OS X.

Ovdje preuzmite

http://www.gimp.org/downloads/


 

 

Održavanje je najvažnija stavka u korištenju bilo čega, pa tako i nesmetanog surfanja po Internetu. Količina “smeća” u operacijskom sustavu može dovesti čak i do krive lozinke na Facebooku, Youtube vam može raditi usporeno i slično. Program koji će vam pomoći u čišćenju je CCleaner, a možete ga preuzeti OVDJE ili do njega dođite uz pomoć Googlea. Super je što je program BESPLATAN!


 

Programi bez kojih jednostavno ne možete

 

Ukoliko ste Windows korisnik, nakon svježe instalacije operativnog sustava potrebno je instalirati programe bez kojih je rad na računalu gotovo nemoguć.

 

Pogonski programi

Pogonski programi ili tzv. driveri su programi koji služe za lakšu komunikaciju računalnih komponenti s operativnim sustavom. Uz Vaše računalo obično ste dobili CD-ove s pogonskim programima. Prijenosna računala koja dolaze s operativnim sustavima obično u sebi imaju ugrađene pogonske programe. Pogonske programe također možete pronaći na internetu na stranicama proizvođača.

Antivirusna zaštita

Iako Windows Vista i Windows 7 imaju ugrađenu nešto bolju zaštitu, svejedno je dobro odmah na samom početku postaviti neku antivirusnu zaštitu. Naša preporuka je AVG zato što je besplatan i dovoljno pouzdan.

Dokumenti i fotografije

Zgodno je i imati neke alate za otvaranje dokumenata. Za ovu namjenu preporučujemo Microsoft Office. Ukoliko želite besplatno rješenje, možete koristiti OpenOffice.

Osim Word i Excel dokumenata, vjerojatno ćete imati potrebu za pregledom PDF dokumenata. Naša preporuka je Adobe Reader.

Windowsi imaju ugrađen preglednik fotografija, međutim on zna biti spor. Odlična alternativa je IrfanView koji može brzo otvoriti velik broj formata.

Glazba i video

Za slušanje glazbe preporučujemo korištenje standardnog Windows Media Playera.

Ukoliko na računalu gledate i filmove, potrebno je instalirati tzv. Codec pack. Naša preporuka je K-Lite Codec Pack zato što objedinjuje sve potrebno.

Internet

Windowsi dolaze s ugrađenim Internet Explorerom, programom koji služi za pregled interneta. Nešto napredniji korisnici nisu zadovoljni njime pa koriste alternativna rješenja. Naša preporuka je Google Chrome radi brzine.

Za pregled video zapisa na YouTubeu svakako će Vam trebati Flash Player.

Java Runtime Environment (JRE) služi za pregled web aplikacija koje koriste Java tehnologiju. To su obično aplikacije za internet bankarstvo ili chat aplikacije.

Mailovi

Za čitanje i slanje mailova predlažemo Microsoft Outlook iz Office paketa. Ukoliko ste ipak za besplatno rješenje, tu je Mozilla Thunderbird.

Ostalo

WinRAR podržava sve popularne formate kompresiranih datoteka (RAR, ZIP, CAB, ARJ, LZH, ACE, TAR, GZIP, UUE, ISO, BZIP2, Z i 7-Zip).

Možete ga preuzeti ovdje.Ostale programi instalirajte prema želji i potrebi. Nadamo se da je vodič koristio.


Kako jednostavno dodati efekte na sliku?

Odsurfajte na stranicu www.pixlr.com/o-matic/


CDBurnerXP

Program za “prženje” CD i DVD medija. Besplatan je čak i za korištenje u tvrtkama.

Možete ga preuzeti ovdje: http://cdburnerxp.se/


 

Merriam-Webster Online Toolbar

Merriam-Webster Toolbar
 

 

M-W Online Toolbar je mali praktični dodatak za vaš internet preglednik.

Dok ste spojeni na internet upišete riječ u M-W Toolbar stisnete crveno dugme i dobijete značenje vaše riječi objašnjeno na engleskom jeziku. Link

 

Merriam-Webster Lookup Button

M-W LookUp Button

 

 

 

 

Ako vam je naporno upisivati riječi u Toolbar, instalirajte M-W Lookup Button.

Procedura je jednostavna, označite nepoznatu riječ engleskog jezika na stranici i stisnite dugme

Dictionary, vaša riječ će se pojaviti objašnjena (na engleskom jeziku) u novoj stranici. Link

 

Englesko-hrvatski riječnik

Besplatan englesko-hrvatsko-engleski rječnik sa 113.000 riječi u bazi.

Sadrži i opciju samostalnog dodavanja ili izmjena riječi u bazi.

Veličina mu je 9,0MB i radi na svim verzijama Windowsa,

možete ga skinuti sa stranice www.bosiljak.hr.

Glagolska vremena u PDF

Stranice s glagolskim vremenima u PDF formatu za engleski jezik. Prošla, sadašnja i

buduća vremena.

Download


 

Besplatni programi za obradu fotografije

Donosimo popis besplatnih alata za obradu i manipulaciju digitalne fotografije. Neki su prilično smiješni, ali služe svrsi, a drugi su pak ozbiljne alternative mnogim komercijalnim alatima.

 Chasys Draw IES

Ovaj program ima puno korisnih alata za obradu fotografije – crtanje, podrška za slojeve, pametni specijalni efekti, mogućnost podešavanja i korekcije boje i osvjetljenja. Tu je čak i Photoshop plugin. Chasys Draw IES može izraditi i CD/DVD omotnice, ikone i slično. Na prvom je mjestu zbog podrške RAW datotekama.

Preuzmite Chasys Draw IES.

Gimp

Gimp je jedina dostojna i najbolja alternativa komercijalnim alatima. Ponajviše ako ste korisnik neke starije inačice Photoshopa onda je prelazak na Gimp prilično bezbolan. Sijaset vizualnih efekata, alata za obradu fotografije, podrška slojeva, mogućnosti nadogradnje. Gimp slobodno možemo nazvati besplatnom inačicom Photoshopa i to već punih 20 godina.

Preuzmite Gimp.

IrfanView

IrfanView nije samo preglednik fotografija kakvog ga znamo. On može podešavati boje, osvjetljenje i kontrast. Može dodati tekst i vodeni žig na fotografiju, može raditi na oštrini fotografije, maknuti crvene oči na portretima te aplicirati cijeli spektar specijalnih efekata.

Preuzmite IrfanView.

Paint.NET

Paint.NET je najbolje opisati kao pojednostavljena inačica Gimpa. Pregršt alata za crtanje i obradu fotografije, promjene veličine, izreza i rotacija fotografije. Tu je još i spektar filtera i specijalnih efekta. Paint.NET podržava i slojeve što je svakako nešto po čemu nam je zapeo za oko. Jednostavan je za korištenje te se vrlo lako savladava gradivo.

Preuzmite Paint.NET.

PhotoScape

Ako trebate na brzinu baciti neki efektić na fotografiju onda je ovo alat za vas. Sa preko stotinu clipart grafika te mogućnost kreiranja animiranih gifova svakako će pronaći svoju target publiku.

Preuzmite PhotoScape.

PhoXo

PhoXo je više za zabavu nego za neku ozbiljnije obradu fotografija. Vrlo lako možete na fotografije dodati razne grafike, crteže ili vodene žigove. Stoga je jedna odlika koja ga izdvaja to što omogućava dodavanje vodenog žiga ne određenu grupu fotografija, što je zanimljivo ako trebate na brzinu “watermarkat” svoje radove.

Preuzmite PhoXo.

PixBuilder Studio

Ovaj alat nudi samo ono najosnovnije – izrez, promjenu veličine, rotiranje fotografije te osnovnu korekciju boja. Ako trebate nešto više od toga, slobodno ga zaobiđite.

Preuzmite PixBuilder Studio.

Google+

Za kraj smo ostavili Google+ društvenu mrežu. Osim što svoje fotografije možete dijeliti s prijeteljima iz raznih kružoka, od ne tako davno Google+ je ugradio i osnovni editor fotografija. Osnovni rad sa bojama, intenzitet svijetla, sjena pa do primjene raznih predefiniranih filtera poput Instagrama. Sve u svemu prilično solidan alat za sve one čiji je vrhunac digitalne fotografije objava na društvenim mrežama.

Google+ pokrenite ovdje.


Izvor: fotografija.hr

 

preskoči na navigaciju