preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar rada

Školski KALENDAR za 2019./2020. godinu


e-prijava korisnika
Za osmaše
UUpisi Upisi u srednju školu


Dragi učenici,

vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Donošenje odluke o izboru budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka s kojima ćete se upoznati kroz ovu informativnu brošuru.


"Svaki učenik ne mora biti odličan đak,
ali može postati odličan čovjek."
Riječi, riječi...

Kajkavsko narječje
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C Č D F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 524)

bez opisa

Potraži izraz:
Sigurnost i zaštita
QR kod stranice
 

     

     

  

 

Info
Informator
24.01.2020. 14:34
Besplatna razmjena knjiga i časopisa 2020.
U subotu, 25. siječnja 2020. godine, od 11 do 17 sati, u Hrvatskom društvu pisaca, na Gornjem gradu (Basaričekova 24) održat će se 15. besplatna razmjena knjiga i časopisa na hrvatskom i ostalim jezicima.

Kalendar
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
15.01.2020. 09:01
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Iako je Island još u prosincu 1991. priznao neovisnost Hrvatske, kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Blagdani u RH
2020.
 • 01.01.– Nova godina (Srijeda)
 • 06.01. – Sv. tri kralja (Ponedjeljak)
 • 12.04. – Uskrs (Nedjelja)
 • 13.04. – Uskrsni ponedjeljak (Ponedjeljak)
 • 01.05. – Praznik rada (Petak)
 • 30.05. – Dan državnosti, novi datum od 2020. (Subota)
 • 11.06.– Tijelovo (Četvrtak)
 • 22.06. – Dan antifašističke borbe (Ponedjeljak)
 • 05.08. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (Srijeda)
 • 15.08. – Velika gospa (Subota)
 • 01.11. – Dan svih svetih (Nedjelja)
 • 18.11. – Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje (Srijeda)
 • 25.12. – Božić (Petak)
 • 26.12. – Sv. Stjepan (Subota)
Učionica
 
Pogled kroz prozor
Hrvatski izumitelji
Tražilica


Dan po dan-tjedan


Ponedjeljak

Ponedjeljak prvi dan u tjednu, koji se nalazi između nedjelje i utorka. Proizlazi iz praslavenskog skupa riječi po + nedělja, poslije nedjelje. Ponedjeljak je, zapravo, prvi dan tjedna u većem dijelu Europe, Australiji, dijelovima Afrike i Južnoj Americi. U Aziji, mnogi jezici se odnose na ponedjeljak kao na "dan početka". Na primjer, ponedjeljak je xingqi yi na kineskom, što znači prvi dan u tjednu.

U ostalim dijelovima svijeta, ponedjeljak je drugi dan. Ovo je tradicionalni pogled u Kanadi i Sjedinjenim državama. Ime ovog dana u arapskom, gruzijskom, grčkom, hebrejskom i portugalskom jeziku ima značenje "drugi dan".

Moderna kultura obično gleda na ponedjeljak kao na početak radnog tjedna, zato što je tipično ponedjeljak dan kada se odrasli vraćaju na posao, a djeca u škole poslije vikenda. Ovdje, međutim, postoje izuzeci; u zemljama Bliskog Istoka, početak radnog tjedna je obično subota (četvrtak i petak se onda računaju kao vikend). U Izraelu, nedjelja je prvi dan radnog tjedna. Petak je polovično radni dan, a petak navečer i subota predstavljaju Sabat.


Utorak

Utorak je drugi dan u tjednu, koji se nalazi između ponedjeljka i srijede. Ime proizlazi od praslavenske riječi въторъ, vtori što doslovno znači drugi.

Utorak je obično dan za izbore u Sjedinjenim Državama. Federalni izbori se održavaju u utorak poslije prvog ponedjeljka u studenom; ovaj datum je potječe iz zakon iz 1845. za predsjedničke izbore, a proširen je na izbore za Kongres 1875. godine i na Senat 1914. godine. Utorak je najraniji dan sedmice koji je bio praktičan za anketiranja u ranom 19. stoljeću: građani su možda morali putovati cijeli dan da bi glasali, a nisu željeli ići u nedjelju, koja je bila dan svetkovanja za veliku većinu njih. Mnoge američke države održavaju predsjedničke primarne izbore utorkom.

Crni utorak, u Sjedinjenim Državama, odnosi se na 29. listopada 1929., početak velike panike oko burze. Ovo je bio utorak poslije Crnog četvrtka, koji je označio početak Velike depresije.

U grčkom svijetu, utorak (dan u tjednu kada je pao Konstantinopol) se smatra nesretnim danom. Isto važi i za zemlje koje govore španjolski jezik, gdje postoji poslovica En martes, ni te cases ni te embarques (Utorkom se ne ženi, ni ne počinji putovanja).


Srijeda

Srijeda je treći dan u tjednu, koji se nalazi između utorka i četvrtka.

Kada se nedjelja uzme za prvi dan tjedna, dan u sredini tog tjedna je srijeda. Odgovarajuće, njemačko ime za srijedu je Mittwoch (doslovno "sredina-tjedna") od 10. stoljeća, koje je zamijenilo originalno ime: Wodanstag.

Prema Bibliji, srijeda je dan kada je Bog stvorio Sunce i Mjesec.

Srijeda je također sredina običnog radnog tjedna od ponedjeljka do petka. Engleski idiom za srijedu je "grbavi dan", što se odnosi na "prelaženje preko grbe" (prelaženje preko sredine radnog tjedna).


Četvrtak

Četvrtak je četvrti dan u tjednu, koji se nalazi između srijede i petka.

Po nekim konvencijama, četvrtci u godini određuju brojanje sedmica: prva sedmica se definira kao sedmica koja sadrži prvi četvrtak u godini, itd.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, svi generalni izbori od 1935. godine su održani na četvrtak i to je postala tradicija, mada ne zakonska obaveza (što znači da se izbori mogu održati bilo kog dana osim subote, nedjelje, Badnji dan, Veliki četvrtak, Veliki petak, javne praznike u bilo kom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva i bilo koji dan predviđen za javnu zahvalnost i tugovanje). Objašnjenje koje se ponekad daje za činjenicu da je četvrtak dan za izbore je to da je on bio, u većini gradova, tradicionalni tržni dan, mada se također zna da izbor ima praktične prednosti - rezultati izbora se znaju u petak, tako da nova ili postojeća administracija ima vikend da se organizira u pripremi za vladu za ponedjeljak, prvi dan novog tjedna poslije izbora.

U Hindu religiji, četvrtak je dan Gurua ili guruvar.

 • Veliki četvrtak, je četvrtak prije Uskrsa, tradicionalno dan čišćenja.
 • Crni četvrtak se odnosi na 24. listopada 1929. godine kada su cijene dionica na njujorškoj burzi znatno pale (takozvani krah burze), Ovaj krah je obilježio početak Velike depresije.

Petak

Petak je peti dan u tjednu, koji se nalazi između četvrtka i subote.

U većini zemalja s petodnevnom radnim tjednom, petak je posljednji radni dan prije vikenda, dana za odmor, što je u SAD-u dovelo do izraza TGIF (skraćenice za Thank God It's Friday) - "Hvala Bogu, petak je". Petak je i inspiracija za istoimeni lanac restorana. U nekim kancelarijama, radnicima je dopušteno da nose manje formalnu odjeću petkom, što je poznato kao Casual Friday ("Opušteni petak").

 • U romanu Robinson Crusoe, Petko je ime kanibala koga je spasio glavni lik na petak i koji mu je postao sluga.
 • Petak film s reperom Ice Cubeom kao glavnim glumcem.

U Islamu, petak je dan javnog obožavanja u džamijama. U nekim islamskim zemljama, tjedan počinje nedjeljom, a završava se subotom, baš kao i židovski i kršćanski tjedan. U ostalim zemljama, kao što su Iran i Afganistan, tjedan počinje subotom a završava se petkom.

Židovski sabat počinje zalaskom sunca u petak i traje do zalaska sunca u subotu.

U Kršćanstvu, petak prije Uskrsa se slavi kao Veliki petak u spomen na Isusovo raspeće na križu. Neki kršćani ne jedu meso petkom, i često jedu ribu (nemrs).

U nekim kulturama, petak se smatra nesretnim danom pogotovo ako je petak trinaesti, gdje je 13 nesretan broj.


Subota

Subota je u Hrvatskoj šesti dan u tjednu, koji se nalazi između petka i nedjelje, računajući prema izmijenjenom europskom kalendaru koji se značajnije počeo uvoditi nakon 1962. i utjecao na ISO 8601 standard. Povijesno gledajući, subota je sedmi dan i u Europi, što se može vidjeti iz starih kalendara.

Po tradiciji izvedenoj od starih Židova i Rimljana, subota je posljednji dan tjedna. Ta konvencija je ostao univerzalni standard u Sjedinjenim Državama, Kanadi, the Velikoj Britaniji, i dijelovima Afrike, ali u modernoj Europi mnogi ljudi smatraju subotu šestim (pretposljednjim) danom tjedna, dok je nedjelja posljednji. Moderna europska konvencija je formulirana od strane ISO 8601 standarda. S druge strane, u mnogim islamskim državama subota je prvi dan tjedna, gdje je petak praznik.

U staroj židovskoj tradiciji, subota je šabat. Mnogi jezici nemaju različite riječi za "subotu" i "sabat", što na hebrejskom znači "dan odmora" (dan koji je Bog četvrtom zapovijedi odredio za tjedni odmor). Istočne Pravoslavne crkve razlikuju sabate (subote) od nedjelje. Rimokatolici slabo naglašavaju tu razliku da mnogi prate - bar u kolokvijalnom jeziku - protestantsku praksu zvanja nedjelje sabatom.

Moderno Maori ime, Rahoroi, ima značenje "dan pranja".

U mnogim državama gdje su nedjelje praznici, subota je dio vikenda i tradicionalno je dan za odmaranje. To je izravna posljedica prijašnje uloge subote kao jedinog dana odmora (i za Židove i za izvorne kršćane, uključujući i apostole ), što se promijenilo nakon što se središte kršćanstva preselilo u Rim, gdje je car Konstantin I. Veliki, nedavno obraćen na kršćanstvo, Konstantinovim ediktom uveo venerabili die Solis (lat. "časni dan Sunca") kao obvezni dan za svetkovanje , najvjerojatnije da bi očuvao stabilnost carstva koje je velikim dijelom bilo naseljeno štovateljima boga Nepobjedivog Sunca (čiji je kult službeno uveo car Aurelijan, a štovao ga je i sâm Konstantin ) ili Mitre (glavnog boga grčko-rimske misterijske religije mitraizma).

Subota je uobičajeni dan za izbore u Australiji i jedini dan u Novom Zelandu kada se izbori mogu održavati.


Nedjelja

Nedjelja je na europskom kontinentu posljednji dan u tjednu, drugi dan vikenda, koji se nalazi između subote i ponedjeljka, a povijesno je prvi dan u tjednu, što se može vidjeti i na svim kalendarima izdanim prije 1962. Smatra se praznikom u zemljama s kršćanskom tradicijom, kada kršćani najčešće posjećuju crkvu. Glagol dělati u praslavenskom jeziku znači raditi.

U Gregorijanskom kalendaru, ni jedno stoljeće ne može započeti nedjeljom. U židovskom kalendaru, ni jedna godina ne može započeti nedjeljom. Bilo koji mjesec koji započinje nedjeljom imat će petak trinaesti (nesretni dan u nekim društvima).

U mnogim državama, uključujući veći dio Europe i Južne Amerike (osim Brazila), nedjelja je posljednji dan tjedna. U ostalim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, smatra se za prvi dan, tradicionalni pogled izveden od starih Židova, Egipćana i Svetog Rimskog Carstva.

Nedjelja se smatra svetom među većim dijelom kršćana i često dan odmora i odlaska u crkvu. U četvrtoj Božjoj zapovijedi iz Biblije, prema kojoj se ravnaju Židovi i Adventisti sedmog dana, piše da se treba svetkovati sedmi dan tjedna koji je Bog odredio danom odmora, Sabat. Prema Novom zajvetu kršćani se sastaju prvi dan u tjednu (nedjeljom) u spomen na Isusova uskrsnuća. Rimski car Konstantin I. Veliki je nedugo nakon obraćanja na kršćanstvo Konstantinovim ediktom uveo venerabili die Solis (lat. "časni dan Sunca") kao obvezni dan za svetkovanje . Taj dan su slavili i štovatelji boga Nepobjedivog Sunca (čiji je kult službeno uveo car Aurelijan, a štovao ga je i sâm Konstantin ) i Mitre (glavnog boga grčko-rimske misterijske religije mitraizma).


Izvor: Wikipedija  

Vrijeme


 
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Za učenikeUpute za korištenje e-Dnevnika za učenike su dostupne ovdje.

 

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

...i još deset online alata za poboljšanje brzine tipkanja.


Raspored zvonjenja
I. SMJENA ( ujutro)
7.55 ULAZ
8.00 - 8.45 1. SAT
8.50 - 9.35 2. SAT

9.40-10.20; 10.25

3. SAT, UŽINA
10.40 ULAZ
10.45 - 11.30 4. SAT
11.35 - 12.20 5. SAT
12.25 - 13.10 6. SAT
II.  SMJENA (poslijepodne)
13.15 -14.00 1. SAT

14.05 -14.45; 14.50

2.SAT, UŽINA
15.05 ULAZ
15.10 -15.55 3. SAT
16.00 -16.45 4. SAT
16.50 -17.35 5. SAT
17.40 -18.25 6. SAT

Školska kuhinja

ŠKOLSKI LIST JAKOV


Natjecanja i smotre

   


Igre

 


Edukacija

 


Možda vam zatreba...
korisni linkovi

Dnevne novine

Za odgoj i obrazovanje

Obrazovni portali


...niste pročitali knjigu?

 


Onome tko čita knjige kao što sluša prijatelja, knjige će mu se otvoriti i postat će njegove. Što pročita ostat će njegovo, razveseljavat će ga i tješiti, kao što to samo prijatelji znaju.
(Hermann Hesse)  

Eko kutak

Putujemo lijepom našom...

Obiteljski kutak

 

 

   


Važni brojevi
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: +385
Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112
 • 192  policija
 • 194  hitna pomoć
 • 193  vatrogasci
 • 195  traganje i spašavanje na moru
 • 1987  pomoć na cestama
 • 18166  vremenska prognoza
 • 18981  opće informacije
 • 11888  telefonski imenik
 • 11802  međunarodni tel. imenik 

Tko nas je pronašao?

Flag Counter


CarNet

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 246789
Ovaj mjesec: 5335
Ovaj tjedan: 1600
Danas: 74
preskoči na navigaciju