preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zrnca mudrosti

"Svi smo mi djeca. Jedina razlika je u našim igračkama." (Ayrton Senna)


"Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo." (Antoine De Saint-Exupery, Mali princ)


Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani. (Bl.Ivan Mertz)


 "Tko je toliko mudar da bi mogao sve potpuno znati?" (Toma Kempinski)


 

"Učim svakog dana da bi sutradan mogao poučavati." (Émile Faguet)


"Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da ponekad i pogriješe."(Mahmatma Gandhi)


Tadijanović: Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, za sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.


 

Nepoznato o poznatome

  Olimpijske igre


Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva  koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.


POTONUO TITANIC

Jedna od najvećih pomorskih katastrofa dogodila se noću između 14. i 15. travnja 1912. u vodama sjevernog Atlantika, blizu kanadskog otoka Newfoundlanda.


Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day) obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


27. siječnja - Međunarodni dan sjećanja na Holokaust


Vinodolski zakonik, jedan od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku, nastao je 6. siječnja 1288.


Svjetski dan hrane, proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka FAO-a - Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima na dan 16. listopada 1945. godine. .


Svjetski dan sporta koji se obilježava svake godine krajem mjeseca svibnja (točnije zadnja srijeda u mjesecu), velika je manifestacija sporta i sportske rekreacije, kojom građani diljem svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života.


8. svibnja, Svjetski dan Crvenog križa


Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu(1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).


 Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. Otada se taj dan tradicionalno obilježava u cijelom svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakoga drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo.


Svjetski dan kravate, 18. listopada, više...


Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999.godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta.


Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama.


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine.


8. rujna - Međunarodni dan pismenosti 

Vodič kroz EU

    

Znate li melodiju koja je i ujedno i himna Europske unije ? Ne možete se sjetiti ?! Ma sigurno znate ! To je 9. simfonija poznatog skladatelja Ludwiga Van Beethovena ,,Oda radosti " . Godine 1985. ta je melodija službeno postala europska himna - Ona ne zamijenjuje nacionalne himne zemalja članica , nego slavi zajedničke vrijednosti europskih zemalja i simbolizira ideju slobode , mira i solidarnosti u Europi . 


 Opširnije o EU...


home button

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 245234
Ovaj mjesec: 3780
Ovaj tjedan: 45
Danas: 45
Grabovača i vrila Gacke

Kako se odmoriti od škole, zaključivanja ocjena, testova, e- matice, imenika, e-dnevnika,...?

Ovako: idemo u podzemlje-Pećinski park Grabovača i na izvor Gacke-Majerovo vrilo.

Gdje? U Liku.


U rane jutarnje sate, 3. srpnja, krenuli smo u Liku. Pridružile su nam se i učiteljice iz OŠ Bistra (što nam je jako drago). U veselom raspoloženju na temp od 35 0 C (možda i više) stigli smo u Perušić, a onda pješice u pratnji vodiča oko 15 minuta popeli se do ulaza u špilju. Ulaz se nalazi na 675 m nadmorske visine. Ulazimo u "podzemlje" na 80 C, a napredovanje kroz pećinu je lako po kamenim stepenicama i stazama. Do njezina kraja vodi 470 stepenica, a razgledati se može i bez baterijskih svjetiljki jer je uvedena rasvjeta koju napaja agregat.

Koji temperaturni šok! Sve  se zaboravi kad se ugleda ljepota unutrašnjosti špilje.

 


Špilja Samograd od velike je prirodne i kulturno-povijesne važnosti. O nazivu špilje govori sam toponim SAMOGRAD (sam-stvoren, sam sagrađen-samograd). Najveća je i najprivlačnija špilja na Grabovači, a nalazi se na istočnim padinama brda Grabovača.

Dužina špilje - 240 m.
Visina kanala - od 4 m. do 30 m.
Širina kanala - od 25 do 30 m.
Prosječna temperatura oko 8° C
Samograd se sastoji od svukupno četiri dvorane. Prirodoslovac Dragutin Hirc ih naziva

Frasova dvorana u čast školskog nadzornika Karlovačke krajine –Frasa, koji je Samograd opisivao 1850.g.;
Perušića dvorana, u čast plemićkoj obitelji Perušić, prvim gospodarima Perušića;
Karlovića dvorana, u čast bana Ivana Karlovića koji je Liku i Krbavu branio od Turaka;
Kukuljevića dvorana, u čast Ivana Kukuljevića Sakcinskog, povijesničara koji je dao antopološki istraživati Samograd.
Hirc spominje da je petu dvoranu ispunjavalo jezero bistre vode-danas ga nema.


1886.g.osnovan Odbor za uređenje Samogradske špilje, prema podacima iz stručne literature smatra se prvim speleološkim društvom u Hrvatskoj.

05. kolovoza 1889.g. špilja prvi put osvjetljena. Odbor je na svečan način otvorio Samograd za posjetitelje i o tom događaju pisao je list "Obzor". To je ujedno i prva novinska vijest u Hrvatskoj o otvorenju neke špilje za posjetitelje.

Putevi i stube kroz Samograd spominju se još 1889.g., a temeljito su uređeni 1903.g. kada je, prema zapisanim povijesnim podacima, u Liku trebao doći ban Khuen Hedervary.

Prvo oduševljenje ljepotama ove špilje donijelo je i korisne rezultate. Naime, oko 1910.g. pristupa se prvoj izradi geodetskog nacrta, a postepeno se uređuju sigurnije betonske stepenice za laganije prolaženje pećinom.
Godine 1835. Samograd je posjetila i skupina austro-ugarskih časnika. Svoj su boravak zabilježili na jednom suhom i zaštićenom komadu stijene. Arhaična slova i prezimena hrvatskih korijena završavaju na »ich« i svojom posebnošću predstavljaju još jedan pećinski artefakt i danas predstavlja povijesnu važnost jer svjedoči o jednom minulom vremenu,ali sa aspekta zaštite i očuvanja nažalost predstavlja i vandalizam.

                                         

Da bi stvar bila gora, to nije jedini slučaj kada su posjetitelji htjeli ovjekovječiti svoje prisustvo, pa su tako na mnogim mjestima i kroz dugi niz godina ostavljali napisane grafite, tragove vatre, ali najgori primjer čovjekove gluposti bio je odnošenje jednog predivnog sigastog stupa iz Samograda koji se danas nalazi u gospićkom gradskom parku "Kolakovac" i čini centralni dio fontane.

Čovjek je često zaboravljao da je priroda stvarana tisućama godina i da su njegovi vandalozni tragovi samo ružna slika ljudske gluposti koju ostavlja za sobom.

Čovjekova nesavjesna potreba da dio te ljepote fizički odnese sa sobom i općenito osjećaj da ovlada prirodom i da se prema njoj odnosi kao prema svome osobnom vlasništvu, učinili su nepopravljivu štetu čovječanstvu koje mnogi nisu ni svjesni.

 
Danas je svaki način ostavljanja tragova u pećini u smislu potpisivanja, oštećivanja, uništavanja i odnošenja sigovina, živog svijeta iz speleoloških objekata, fosilnih ili arheoloških nalaza, najstrože zabranjeno i zakonski se sankcionira.
Više o Pećinskom parku Grabovača ovdje >>> www.pp-grabovaca.hr
 

Put pod noge...čeka nas vrilo Gacke. Prekrasan pogled na mjesto gdje izvire ponornica Gacka - bistra i hladna rijeka.


Majerovo vrilo-Sinac


Gacka je rijeka ponornica duga 61 km sa svojim pritokama, a izvire ispod Godače i Venca u Sincu.
Rijeka je dugačka 61 km iako je prije izgradnje hidroelektrane bila dugačka čak 100 kilometara. Proteže se od svog izvora Tonković vrilo te se polako spušta niz područje Gackog polja primajući brojne pritoke. Odlikuje ju je čista bistra voda koja unatoč krševitom kraju relativno sporo teče. Prosječna temperatura ljeti iznosi 10,8° a zimi 7,9°. Dubina rijeke varira od jednog metra pa do 10 metara na najdubljim djelovima. Po svom kemijskom sastavu, voda je prilično tvrda, blago alkalna te obiluje kalcijevim solima što pospješuje rast vegetacije oko rijeke te je bogata kisikom. Od 9,1 do 13,5 mg/L. Dno rijeke je muljevito. Rijeka Gacka obiluje podvodnim speleološkim nalazištima i vrelima. Prva istraživanja započinju u drugoj polovici XX. stoljeća a do tada, podvodni svijet Gacke je bio potpuna nepoznanica. Majerovo vrilo se speleološki smatra najbogatijim, te se u zadnje vrijeme njemu posvećuje posebna pozornost. Smatra se da je preko polovice podvodnih prolaza i kanala Gacke još uvijek neistraženo.

 Sve što je lijepo kratko traje. Došlo je vrijeme povratka. Puno lijepih slika iz Like nosimo u Hrvatsko zagorje.

Nadamo se i želimo još ovako lijepih druženja...


 


Tekst i slike: Ivanka Cvetko
preskoči na navigaciju