preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar rada

Školski KALENDAR za 2019./2020. godinu


e-prijava korisnika
Za osmaše
UUpisi Upisi u srednju školu


Dragi učenici,

vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Donošenje odluke o izboru budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka s kojima ćete se upoznati kroz ovu informativnu brošuru.


"Svaki učenik ne mora biti odličan đak,
ali može postati odličan čovjek."
Riječi, riječi...

Kajkavsko narječje
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C Č D F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 524)

bez opisa

Potraži izraz:
Sigurnost i zaštita
QR kod stranice
 

     

     

  

 

Info
Informator
17.01.2020. 10:54
Stručni skup: Kako razvijamo kulturu čitanja i potičemo zanimanje za knjigu
Gradska knjižnica Samobor organizira stručni skup Kako razvijamo kulturu čitanja i potičemo zanimanje za knjigu koji će se održati 2. travnja 2020. godine u Samoboru. Stručni skup organizira se u povodu 120 godina Gradske knjižnice Samobor. Kotizacije nema.

Kalendar
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
15.01.2020. 09:01
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Iako je Island još u prosincu 1991. priznao neovisnost Hrvatske, kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Blagdani u RH
2020.
 • 01.01.– Nova godina (Srijeda)
 • 06.01. – Sv. tri kralja (Ponedjeljak)
 • 12.04. – Uskrs (Nedjelja)
 • 13.04. – Uskrsni ponedjeljak (Ponedjeljak)
 • 01.05. – Praznik rada (Petak)
 • 30.05. – Dan državnosti, novi datum od 2020. (Subota)
 • 11.06.– Tijelovo (Četvrtak)
 • 22.06. – Dan antifašističke borbe (Ponedjeljak)
 • 05.08. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (Srijeda)
 • 15.08. – Velika gospa (Subota)
 • 01.11. – Dan svih svetih (Nedjelja)
 • 18.11. – Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje (Srijeda)
 • 25.12. – Božić (Petak)
 • 26.12. – Sv. Stjepan (Subota)
Učionica
 
Pogled kroz prozor
Hrvatski izumitelji
Tražilica


Opće obavijesti
Izvanučionična nastava likovne kulture

U mjesecu svibnju 8. razredi su nastavu likovne kulture odradili izvan učionice, u svom susjedstvu. Posjetili su međunarodni park skulptura Jakovlje ispred svima poznatog dvorca Jakovlje. Tamo nas je dočekao Alen Novoselec, kipar i profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (restauratorski odsjek). Većinu od 60 skulptura i instalacija nam je pobliže objasnio te približio, kako bi bili svjesni  kakvo blago posjedujemo u našoj okolici. Završetak ture bio je u dvorcu, gdje su učenici imali priliku vidjeti kako izgleda iznutra i što se u njemu danas nalazi. 

Linorez - dar za razrednicu

Učenici 8.b razreda bili su marljivi i svojoj razrednici na porodiljnom dopustu napravili su dar za sjećanje - veliku grafiku otisnutu u tehnici linoreza. Pogledajte njihov završni rad. Bravo!!

Izazov moderne: Zagreb-Beč 1900. i Gustav Klimt

U Klovićevim dvorima u Zagrebu od 29.2. do 7.5. 2017. izloženi su radovi djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture. Na izložbi smo mogli vidjeti radove Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. U sklopu toga objavljen je likovni natječaj za osnovne i sretnje škole na temu kalendara inspirirano djelima Gustava Klimta. I naši su učenici bili marljivi te je poslano nekoliko radova. Donosimo vam obrazloženje teme prema kojoj su nastali radovi.

"Svrha ove teme može imati odgojni ali i zabavni karakter, a tema je neposredni poticaj na razmišljanje o kalendaru kao godišnjoj publikaciji koja, uz podatke o tekućoj kalendarskoj godini, sadržava najrazličitiju građu informativnog, poučnog i zabavnog karaktera, a namijenjeni su pripadnicima različitih zvanja i zanimanja (poljoprivredni, šumarski, vrtlarski, pčelarski, sportski kalendari). PrimIjetili ste sigurno da se imena mjeseci ili nazivi razlikuju od naziva za mjesece u hrvatskom jeziku. Siječanj, veljača, ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac imena su za mjesece u našem jeziku, a ta imena obilježavaju vremenske prilike koje prevladavaju u tom razdoblju ili imena pojedinih biljaka koje tada rastu ili cvjetaju, a ponekad, kao što je slučaj sa srpnjem i kolovozom, mjeseci označavaju vrijeme poljodjelskih radova kojima se u davnim vremenima bavila većina stanovništva. Ovim natječajem želimo potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola te njihove učitelje i nastavnike na aktivno razmatranje mjeseci u godini i kako ih likovno predočiti. Jedna od najvažnijih karakteristika doba oko 1900. je dinamična, valovita linija sinkopiranog ritma, izdužene i krhke figure, dekorativnost i asimetričnost. Oblici izgledaju kao da ce oživjeti i “rastu” u forme poput biljaka, Taj način ukrašavanja (ornamentalni i dekorativni), koji je proizašao iz prirodnih oblika (u prvom redu iz cvijeća) stiliziranih u duhu vremena i stila, obilježio je secesiju. Te formalne karakteristike ući će u propoziciju natječaja. Formalne karakteristike polaze od istraživanja obilježja pojedinog mjeseca ili pak alegorijskog prikaza bližeg Klimtovom stvaralaštvu s akcentom na ornamentalno naglašavanje likovne plohe, odnosno stapanjem pozadine i prvog plana u dekorativnoj plohi. Sadržajne i idejne odrednice polaze od secesijske egzistencijalne teme prolaznosti života u smislu osobnih interpretacija značajnih događaja iz svakodnevnog života učenika. Ti značajni događaji mogu biti vezani uz školsku godinu, rođendane, druženja, obiteljska okupljanja, ljetne praznike, odrastanje itd., sve ono što je sastavni dio svakodnevnog života učenika. Učenici mogu slobodno interpretirati ono što je njima važno, ono sa čime se svakodnevno susreću ili što svakodnevno doživljavaju. Prema tome, rade kalendar vlastitog života, osoban i originalan, stiliziran ili realističan, dekorativan i simboličan."

 Sara Jakopec, 7.b

 Petra Franjo, 6.b

 Nikolina Mirković, 6.a

 Matea Magdalenić, 6.a

Likovne radionice u dvorcu Jakovlje

Subotama od 25. travnja pa sve do 3. lipnja 2017. naša likovna grupa surađuje sa kiparom Reljom Rajkovićem u radionicama koje se organiziraju u dvorcu Jakovlje. Učenici su prvo izrađivali skice u olovci, zatim u glini, a potom će rad iskucavati u bakru. Rad će biti predstavljen i svećano postavljen u našoj školi na završnoj priredbi. 

Izložba u Mimari

U subotu 20. svibnja u muzeju Mimara održana je izložba na kojoj su bili izloženi radovi nasiš osmaša. Podijelimo komadić atmosfere sa vama...

I colori per la pace

U utorak 4.4.2017. OŠ Jakovlje posjetilo je  talijansko izaslanstvo udruge „I colori per la pace“. Navedena udruga bavi se promocijom mira kroz međunarodnu suradnju mlađih osnovnoškolskih generacija. Smatraju da je dječji crtež najbolji put da se dodirnu srca u cijelom svijetu i potaknu nas na razmišljanje o svijetu u kojem živimo. Kroz godinu dana skupljeno je preko 400 crteža iz 200 škola, sudjeluje 80 nacija s 5 kontinenata. Izložbe se održavaju diljem cijelog svijeta, pa tako su ti prikupljeni radovi bili izloženi i na EXPU u Milanu te na Olimpijskim igrama u Riu de Janeiru.  A već  13. godinu za redom izložba je održana u Nacionalnom parku mira u Sant' Anni di Stazzema.

Sami poticaj za ovakav projekt potaknut je stradavanjem  šestotinjak nevinih žrtvi u tom gradu tijekom Drugog svjetskog rata, o čemu se nije pričalo sve do 90-ih godina.

Naša škola se također priključila projektu kao jedina škola iz Zagrebačke županije zajedno sa još desetak školi s područja grada Zagreba te predstavljamo RH. Učenici su na satu likovne kulture crtali i slikali radove potaknuti razmišljanjem što za njih znači riječ mir.

Sljedeća izložba na kojoj sudjeluju likovni radovi naših učenika jest na sastanku članica skupine G7 u Italiji.

Učenici čiji radovi sudjeluju u projektu su: Dora Fijan (5.B), Lorena Papa (5.B), Martin Gajski (5.B), Viktorija Krkač (6.A), Luka Jelić (6.A), Patricija Đurkinjak (6.A), Karmela Brcko (7.A), Martin Vrabec (7.A), Lara Seljan (7.A), Petra Štirjan (7.A) i Dorja Mukavec (8.B)

Neki od radova:

 Dorja Mukavec, 8.b razred

 Karmela Brcko, 7.a razred

 Viktorija Krkač, 6.a razred

 Dora Fijan, 5. b razred

 Lorena Papa, 5. b razred

 

Tradicija i suvremenost 2017.

Udruga hrvatslih učitelja likovne izobrazbe i ove godine organizira natječaj i izložbu "Tradicija i suvremenost" . Cilj ovogodišnjeg natječaja i izložbe Zaštita prirodnog okoliša i biološka raznolikost u likovnom izričaju djece usmjeren je na okoliš te biološku i ekološku raznolikost i načine života u prirodi na lokalnome, regionalnome i nacionalnome nivou s težištem zaštite prirodnog okoliša i biološke raznolikosti. Uspoređuju se doživljene i izražene ključne osobitosti na originalnim primjerima, konkretnim ilustracijama; kontrasti, ritmovi oblika i površina, boja, dinamika površina; skicira se ili snima na mjestu gdje se nalaze.

IZLOŽBA SE OTVARA U SUBOTU, 20. SVIBNJA 2017. U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU, ROOSVELTOV TRG 5 U 12 SATI.

 Učenici naše škole sudjelovali su i ove godine, te su 2 rada izabrana za završnu izložbu. Čestitamo svima na njihovim prekrasnim radovima!

 Lana Lešnjak i Paola Štirjan, 8.b razred ( grafika koja sudjeluje na izložbi)

 Karla Trstenjak i Dario Sučec, 8. b ( grafika koja sudjeluje na izložbi)

Ostali poslani radovi:

 Stela Severin, 6.b razred

 Ida Bošnjaković, 8. a razred

 Karla Coha, 8.a razred

 Rudolf Belinić i Mihael Klančir, 8. b razred

Natječaj na temu vatrogastva

U utorak, 02.05 2017. u hotelu International održana je svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja za najbolji likovni i literarni rad na temu vatrogastva u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola s područja Zagrebačke županije, pa tako i iz naše OŠ Jakovlje. Pristigla su 284 rada iz 31 škole. Talentiranim školarcima nagrade je podijelio je župan Stjepan Kožić i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček.

Najbolje likovne i literarne radove biralo je stručno povjerenstvo i internet glasači. Naša škola od ukupno 16 dodjeljivanih osvojila je 4 nagrade. U kategoriji literarnih radova 5.- 8. razreda birano od strane stručnog povjerenstva 2. mjesto osvojio je naš Patrik Klančir (6.A). U kategoriji likovnih radova 5.- 8. razreda stručno povjerenstvo odlučilo je da je rad Laure Lazić (7.B) osvojio 2. mjesto, a rad Karle Coha (8.A) 3. mjesto. Također, internet glasanjem rad Karle Coha osvojio je 1. mjesto.

Čestitamo našim učenicima na ostvarenim rezultatima!

Poslani radovi:

​ Dorotea Franjo, 5.a razred

​ Lucija Viktorija Malarić, 7.b razred

​ nagrađeni rad, Laura Lazić, 7. b razred

 nagrađeni rad, Karla Coha, 8.a razred

Predstavljanje Zbornika radova učenika osnovnih škola zaprešićkog kraja

Dana 3. ožujka 2017. godine u prostoru OŠ Pušća održano je predstavljanje Zbornika radova učenika osnovnih škola zaprešićkog kraja. Izdavač Zbornika i organizator svečanosti predstavljanja bio je Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, a škola domaćin OŠ Pušća. Središnja tema ovogodišnjeg Zbornika koju su učenici marljivo literarno i likovno obradili bilo je prijateljstvo. Nakon uvodnog pozdravnog govora ravnatelja OŠ Pušća Arsena Šarunića učenicima, njihovim mentorima i roditeljima obratila se pročelnica za društvene djelatnosti grada Zaprešića Sandra Sabol Valenčak. U svom govoru istaknula je važnost očuvanja tradicije ove dugogodišnje manifestacije. O samom Zborniku prigodni govor održao je Zdravko Brkić, a svojim porukama optimizma i pozivom na daljnju suradnju okupljenima se obratio i predsjednik Ogranka MH u Zaprešiću Dragutin Grgas-Beli.

​OŠ Jakovlje sa svojm pjesmom predstavljao je Patrrik Klančir, učenik 6.a razreda, a u zbornik su uvršteni i likovni uradci naših učenika, koje se moglo pogledati na izložbi nakon same priredbe. Bravo naši!!

​ uvršteni rad, Leonarda Kadoić Suhina, 8.a

​ uvršteni rad, Karmela Brcko, 7.a

​ uvršteni rad, Matea Magdalenić, 6.a

​ uvršteni rad, Dorja Mukavec, 8.b

Volim karte - natječaj

Unatrag nekoliko godina Hrvatko kartografsko društvo organizira dječji likovni natječaj za dječju kartu svijeta. Ove godine tema je bila "Volim karte". Na natječaj je pristiglo 306 likovnih radova a naša škola je sudjelovala sa dva. Čestitamo djevojkama na prekrasnim radovima punim detalja!

 Ida Bošnjaković, 8.a

 Doroteja Franjo, 5.a

Radost slikanja uz glazbu

Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, u ovom slučaju filmske glazbe Johna Williamsa iz prva tri filma filmske sage Ratovi zvijezda. Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama veličinama i materijalima. Do zatvaranja natječaja 10.03.2017. pristigla su 1070 likovna samostalna i skupna rada. I naša škola sudjelovala je sa svojim radovima.

  Nikolina Klanfar, 7.a

 Nikolina Mirković, 6.a

 Lea Ivček, 6.b

 Matej Jurić-Orlić, 6.b

Likovni natječaj "Katastrofe"

U veljači 2017. g. Državni ured za zaštitu i spašavanje objavio je likovni, literarni i foto natječaj na temu katastrofa i snaga civilne zaštite. Cilj je podizanje svijesti o postojanju prijetnji od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa,te zato  Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokreće aktivnosti kojima se djeca i mladi informiraju i educiraju o mogućim prijetnjama od katastrofa te sustavu civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Učenici naše škole također se pridružuju ovom natječaju sa svojim likovnim radovima.

 Leonarda Kadoić Suhina, 8.a

 Petra Franjo, 6.b

 Sara Jakopec, 7.b

 Klara Seničić, 7.b

 Lucija Viktorija Malarić, 7.b

LIK 2017.

Kao i svake godine, pa tako i ove, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola RH iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. Ovogodišnja tema/poticaj bila je zvučna slika, "ritam svjetla, ritam boje", a tehnika fotografija. Literatura kojom smo se služili u svrhu što bolje realizacije tematskog rada bio je fragment Kandinskovog teksta "O duhovnom u umjetnosti".

Temeljni osjećaji poput ljubavi, radosti i straha za Kandinskog predstavljaju „materijalne“ tj. obične osjećaje koji u umjetnosti nemaju što tražiti. On želi izazvati emocionalnu vibraciju. U svojoj knjizi O duhovnom u umjetnosti uspostavlja tablaturu unutarnjih vrijednosti boja i oblika. Radi se o osnovnim uzorcima koji dopuštaju nebrojene varijacije i kombinacije, oni su studije slikarskog generalbasa analognog onomu u glazbi koji je Kandinski oslanjajući se na Goetheovu teoriju boja smatrao poželjnim i mogućim. Navodi da postoje hladne i tople, svijetle i tamne, oštre i podatne, mekane i tvrde boje. Tako se poniranjem u sebe umjetnosti međusobno razgraničuju, tako ih usporedba ponovno zbližuje u nutarnjoj težnji. Tako se primjećuje da svaka umjetnost ima vlastite, drugom umjetnošću nenadomjestive snage. Tako napokon dolazi do sjedinjenja specifičnih snaga različitih umjetnosti. Iz tog će sjedinjenja s vremenom nastati umjetnost koju već danas možemo naslutiti – istinska monumentalna umjetnost. I svatko tko se udubljuje u skrivena unutarnja blaga svoje umjetnosti, zavisti je vrijedan suradnik u izgradnji duhovne piramide koja će sezati do nebesa (Kandinski). O bijeloj boji razmišlja: Zbog toga bjelina na našu psihu djeluje kao velika šutnja, koja je za nas apsolutna. Ona je bez zvuka, slično pauzama u galzbi [...] Ona je šutnja koja nije mrtva, već puna mogućnosti. Bjelina zvuči poput šutnje koju iznenada možemo razumjeti.

Njemači umjetnik Joseph Beuys opisujući svoja crtačka sredstva na jednom ranom crtežu govori o zvučnom značenju linije kod jednog djevojačkog lika: Dakle, ti su tonovi topliji, a ovi su jednostavno svjetliji tonovi, oštriji tonovi. [...] To su visoki tonovi, ovo su srednji tonovi, lelujavi tonovi.

Mikalojus Konstantinas Čurljonis - litvanski slikar i skladatelj koji je karijeru započeo kao glazbeno čudo od djeteta, u likovnom je smislu bio prije svega simbolist i slikar fantastičnih krajolika iz snova, ali je uz to prenosio i zvukove i strukture simfonija u ,,apstraktne“ slike prema počelima univerzalne analogije.

Vodeći se tim tekstom, na natječaj su poslani radovi naših učenica 5. i 6. razreda. Iako niti jedan rad nije prošao na županijsku razinu, ponosni smo na njihovu angažiranost i želju da nam približe svoju osobnu interpretaciju zvučne slike kroz fotografiju. Bravo cure!!

 Lana Ruškač

 Stela Severin

 Tea Fijačko

Mali KAJ u Zelini

22. listopada 2016. godine u Svetom Ivanu Zelini održala se Smotra Dragutin Domjanić, popularno nazvana „Mali kaj v Zelini”. To je smotra za mlade pjesnike koji pišu na kajkavskom dijalektu.Najbolje pjesme, njih pedesetak, objavljuju se u zbirci pjesama Smotre koju likovnim radovima ilustriraju učenici škola sudionica. Pjesma našeg Patrika Klančira, učenika 6.a razreda, objavljena je u zbirci, a popračena je ilustracijama naše učenice Karle Coha, učenice 8.a razreda. Bravo!!

 Karla Coha, 8.a

 Karla Coha, 8.a , crtež objavljen u zborniku radova

Veronika Desinićka

U listopadu 2016.godine Dvor Veliki tabor raspisao je likovni natječaj na temu Legenda o Veroniki Desinićkoj. Na natječaju su sudjelovale i učenice 8. razreda OŠ Jakovlje te su i prisustvovale na svečanom domjenku i svečanoj dodjeli priznanja i nagrada.

​ Dorja Mukavec 8.B

​ Leonarda Kadoić Suhina 8.A

 Karla Coha 8.A

                 

Vrijeme


 
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Za učenikeUpute za korištenje e-Dnevnika za učenike su dostupne ovdje.

 

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

...i još deset online alata za poboljšanje brzine tipkanja.


Raspored zvonjenja
I. SMJENA ( ujutro)
7.55 ULAZ
8.00 - 8.45 1. SAT
8.50 - 9.35 2. SAT

9.40-10.20; 10.25

3. SAT, UŽINA
10.40 ULAZ
10.45 - 11.30 4. SAT
11.35 - 12.20 5. SAT
12.25 - 13.10 6. SAT
II.  SMJENA (poslijepodne)
13.15 -14.00 1. SAT

14.05 -14.45; 14.50

2.SAT, UŽINA
15.05 ULAZ
15.10 -15.55 3. SAT
16.00 -16.45 4. SAT
16.50 -17.35 5. SAT
17.40 -18.25 6. SAT

Školska kuhinja

ŠKOLSKI LIST JAKOV


Natjecanja i smotre

   


Igre

 


Edukacija

 


Možda vam zatreba...
korisni linkovi

Dnevne novine

Za odgoj i obrazovanje

Obrazovni portali


...niste pročitali knjigu?

 


Onome tko čita knjige kao što sluša prijatelja, knjige će mu se otvoriti i postat će njegove. Što pročita ostat će njegovo, razveseljavat će ga i tješiti, kao što to samo prijatelji znaju.
(Hermann Hesse)  

Eko kutak

Putujemo lijepom našom...

Obiteljski kutak

 

 

   


Važni brojevi
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: +385
Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112
 • 192  policija
 • 194  hitna pomoć
 • 193  vatrogasci
 • 195  traganje i spašavanje na moru
 • 1987  pomoć na cestama
 • 18166  vremenska prognoza
 • 18981  opće informacije
 • 11888  telefonski imenik
 • 11802  međunarodni tel. imenik 

Tko nas je pronašao?

Flag Counter


CarNet

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 245213
Ovaj mjesec: 3759
Ovaj tjedan: 24
Danas: 24
preskoči na navigaciju