preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar rada

Školski KALENDAR za 2019./2020. godinu


e-prijava korisnika
Za osmaše
UUpisi Upisi u srednju školu


Dragi učenici,

vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Donošenje odluke o izboru budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka s kojima ćete se upoznati kroz ovu informativnu brošuru.


"Svaki učenik ne mora biti odličan đak,
ali može postati odličan čovjek."
Riječi, riječi...

Kajkavsko narječje
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C Č D F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 524)

bez opisa

Potraži izraz:
Sigurnost i zaštita
QR kod stranice
 

     

     

  

 

Info
Informator
17.01.2020. 10:54
Stručni skup: Kako razvijamo kulturu čitanja i potičemo zanimanje za knjigu
Gradska knjižnica Samobor organizira stručni skup Kako razvijamo kulturu čitanja i potičemo zanimanje za knjigu koji će se održati 2. travnja 2020. godine u Samoboru. Stručni skup organizira se u povodu 120 godina Gradske knjižnice Samobor. Kotizacije nema.

Kalendar
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
15.01.2020. 09:01
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Iako je Island još u prosincu 1991. priznao neovisnost Hrvatske, kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Blagdani u RH
2020.
 • 01.01.– Nova godina (Srijeda)
 • 06.01. – Sv. tri kralja (Ponedjeljak)
 • 12.04. – Uskrs (Nedjelja)
 • 13.04. – Uskrsni ponedjeljak (Ponedjeljak)
 • 01.05. – Praznik rada (Petak)
 • 30.05. – Dan državnosti, novi datum od 2020. (Subota)
 • 11.06.– Tijelovo (Četvrtak)
 • 22.06. – Dan antifašističke borbe (Ponedjeljak)
 • 05.08. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (Srijeda)
 • 15.08. – Velika gospa (Subota)
 • 01.11. – Dan svih svetih (Nedjelja)
 • 18.11. – Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje (Srijeda)
 • 25.12. – Božić (Petak)
 • 26.12. – Sv. Stjepan (Subota)
Učionica
 
Pogled kroz prozor
Hrvatski izumitelji
Tražilica


Sanja Pilić

U srijedu 21.10.2015.u školskoj knjižnici održan je književni susret za učenike 3. i 4. razreda s poznatom dječjom književnicom Sanjom Pilić.

Učenici su bili jako zainteresirani i postavljajući pregršt pitanja saznali razne zanimljivosti o spisateljici-da je odmalena bila okružena knjigama i bila u društvu pisaca jer joj je majka također poznata književnica Sunčana Škrinjarić,da je prvu knjigu izdala sa 35 godina, da je inspiraciju pronalazila u svojoj obitelji i svakodnevnom životu, da joj je do sada objavljeno 27 knjiga, da je glavni lik Maša iz njezinih slikovnica dobila ime po njenoj unuci i još puno toga.

Pričajući o svojim knjigama (Nemam vremena, Mrvice iz dnevnog boravka, Zar baš moram u školu? itd.) i predstavljajući ih, djeci je približila knjige i potaknula ih na čitanje.

 


Sanja Pilić, pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu, rođena je 16. 05. 1954. u Splitu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik - snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Njezini tekstovi prevedeni su na slovenski, engleski, njemački, nizozemski, talijanski i mađarski jezik. Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista 1981. godine i treće nagrade 2006. godine; druge nagrade Radio Študenta i revije Literatura (Slovenija) 1990. godine; nagrade Grigor Vitez 1990. i 2006. godine te nagrade Ivana Brlić Mažuranić 1995. i 2001. godine te nagrade  Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2007. godini. Dobitnica je Časne liste IBBY - ja za romanJesam li se zaljubila? za 2008. godinu. Po romanu Sasvim sam popubertetio napravljene su kazališne predstave u Zagrebu i Karlovcu.
2010. dobila je nagradu Kiklop za roman Hoću biti posebnaaaaa!
2011. dobila je nagradu Kiklop za slikovnicu Maša i gosti.
2011. godine primila je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića za zasluge u prosvjeti i kulturi.
2012. po romanu Mrvice iz dnevnog boravka napravljena je predstava u teatru Žar ptica u Zagrebu.
Živi i radi u Zagrebu.

Jadranka Čunčić-Bandov

U petak, 10. listopada 2014., našu školu posjetila književnica i lutkarica Jadranka Čunčić Bandov i izvela lutkarsku kolaž predstavu "Šale, trice, zvrndalice" za učitelje i učenike nižih razreda. Djeca su bila oduševljena. Svidjele su im se lutke napravljene od raznih materijala-pijetao od kuhače i slame, krokodil od kutija za jaja, surla od tikve, mačka od tkanine, pas od četki za pranje boce. Neka djeca su se odazvala i pridružila se Jadranki na pozornici glumeći miševe i slona.

Stela iz 4. razreda je rekla da joj je ovo najbolja predstava koju je gledala.

Hvala Jadranki i nadamo se da će nas opet posjetiti. 


Poznata spisateljica mnogih dječjih knjiga, čiji se mnogobrojni tekstovi nalaze i u školskim udžbenicima, napisala je sedam knjiga igrokaza za djecu i mlade i većinu tih igrokaza je i sama izvela u lutkarskim predstavama. Autorica je sudjelovala i u izradi lutaka od tikvi iz kojih je kasnije nastala televizijska serija „Tikvići“. Jadranka Čunčić - Bandov kao kazališna umjetnica lutki daje glas, oblikuje njezin karakter: izvodi lutkarske predstave, a sklad njenih tekstova igrokaza i lutke stvara jedinstven umjetnički doživljaj.

Nada Mihaljević

U srijedu 9. 4. 2014. našu školu je posjetila književnica Nada Mihaljević.

Književni susret je organiziran u knjižnici gdje su se djeca nižih razreda družila s književnicom dva školska sata. Spisateljica je predstavila svoj najnoviji roman "Anđeo plišanih igračaka" za koji je dobila književnu nagradu Grigor Vitez za najbolji tekst u 2013. god. objavljen u knjizi  koju je objavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, a uredili Robert Mlinarec i Silvija Šesto

I u ovoj knjizi pojavljuje se dječak Miroslav kao i u njezinim prethodnim romanima (Gospodar šećera, Junaci prašnjavog tornja, Zmajev zagrljaj ) dok je glavni lik dječak sa posebnim potrebama Viktor. Prikazan je njegov dolazak iz grada i prilagodba na novi život u Kraljevu Vrhu. Roman je koncipiran na temelju poglavlja koja funkcioniraju kao kratke priče. Kroz upite – priče, dječak saznaje više o svijetu,  daje mu se znanje koje nije nametnuto već vješto književnički sročeno. Tisuću stvari koje ga okružuju postavljaju pitanja, no autorica vrlo vješto odgovara na sva pritom ostavivši nešto i na promišljanje, poticaj za diskusiju. 

Zanimljiv, edukativan, zbiljski i suvremen „Anđeo plišanih igračaka“ odlično je štivo koje zaslužuje pozornost i malih i velikih.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografija: http://www.hdkdm-klubprvihpisaca.hr/mihaljevic-nada/

 

 

Branka Primorac

U ponedjeljak, 29. listopada 2012., u goste nam je došla spisateljica Branka Primorac.

U prostoru školske knjižnice sedmim razredima predstavila je knjigu "Maturalac", koja je uvrštena u popis lektire za 7. razred osnovne škole. Ovo lektirno djelo dobilo je Nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini.

 

 

 

 

 


Branka Primorac rođena je 1946. godine u Zagrebu gdje je ostala i cijeli svoj život . Sve škole (od osnovne do Fakulteta političkih znanosti) pohađala je i završila u Zagrebu. U zagrebačkoj redakciji Večernjeg lista radi kao novinarka i urednica kulture. Pisanjem se bavi cijeli život, a u književnost ulazi s dvije knjige u jednoj godini: "Maturalac" (Knjiga je uvrštena u popis lektire za 7. razred osnovne škole), koji dobiva Nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini i "Mama, pazi pas!" slijedi "Sve zbog Ane" (1996.), svojevrsni nastavak "Maturalca" pa "Ljubavni slučaj mačka Joje" (1998.).

Napisala je i biografski roman (dokumentarnu prozu), knjigu "Perešin, život i smrt"(2001.) za koju je dobila Nagradu "Bili su prvi kad je trebalo", za najbolju prozu o Domovinskom ratu u 2001. Također je napisala i knjigu "Moj djed astronaut" (2002.). Zajedno s Marijanom Šimegom i Anitom Šojat je objavila knjigu Novinarstvo u školi. Najnovija joj je knjiga krim-roman "Divlje godine" (2011.) Već desetak godina sudionica je Lidrana, mentorica za novinarski izraz, a dugi niz godina djelovala je kao jedan od mentora novinarske radionice u Školi naprednog stvaralaštva "Novigradsko proljeće".


 

Jadranko Bitenc

Za učenike petih i šestih razreda u prostoru školske knjižnice upriličen je susret s Jadrankom Bitencem, autorom omladinskog klasika Twist na bazenu.
Autor je učenicima pričao o svom životu i problemima s kojima se susretao u njihovim godinama, čitao zanimljive ulomke knjige, i pokušavao im objasniti kako problemi u životu nose i pozitivne čimbenike na kojima trebamo bazirati život.

U drugom dijelu susreta autor je odgovarao na postavljena pitanja učenika, a sve s pedagoškom poukom, što je svakako dalo dodatnu kvalitetu ovom književnom susretu.

Zanimljivost Twista, ali i njenog autora potvrđena je interesom učenika za čitanje knjige.

 


Rođen u Vrhniki, Slovenija, podrijetlom Hrvat, u djetinjstvu se s obitelji, zbog očeva poziva (vojno lice), mnogo selio: živjeti su - kako kaže autor: u osunčanom Vodnjanu, svježem Gospiću, prekrasnoj Bregani, najdražem Zagrebu, uzbudljivom Mostaru i uspavanom Ivanić-Gradu.
Diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagreb. Nakon studija neko je vrijeme radio kao novinar u “Poletu”, potom nastavnik u osnovnim školama, pa knjižničar i napokon voditelj Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad.

Prvu knjigu, roman za odrasle STATIST, objavio 1983. u izdanju kuće Naprijed (novo integralno izdanje u nakladi V.D.T., 2001.).
Zatim u nakladi Mladosti, u biblioteci Vjeverica slijedi prvi njegov roman za djecu, krimić LANA — GODINA MAČKE, 1987., i njegov nastavak LJETO NA KOLJENIMA, 1990., te TWIST NA BAZENU 1988. (drugo izdanje 1990., treće izdanje 2005.).
U Nakladi LUKOM objavio je 1996. roman PYJAMA BLUES, svojevrstan nastavak TWISTA NA BAZENU, čime zaokružuje ranije započetu tetralogiju za djecu.
Krajem 2005. izlazi mu prvi roman za mlade pod naslovom OSMIJEH NEPOPRAVLJIVOG OPTIMISTA u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu u mladež.
Krajem 2007. u Nakladi LUKOM izlazi mu i drugi roman za mlade MEKO OKIDANJE.
TWIST NA BAZENU uvršten je 2004. na izbornu listu lektire za 6. razred osnovnih škola.
Bitenc je i autor nekoliko radio-drama za djecu i mlade, emitiranih u sklopu Dramskog programa na Prvom programu Hrvatskog radija.

Vrijeme


 
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Za učenikeUpute za korištenje e-Dnevnika za učenike su dostupne ovdje.

 

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

...i još deset online alata za poboljšanje brzine tipkanja.


Raspored zvonjenja
I. SMJENA ( ujutro)
7.55 ULAZ
8.00 - 8.45 1. SAT
8.50 - 9.35 2. SAT

9.40-10.20; 10.25

3. SAT, UŽINA
10.40 ULAZ
10.45 - 11.30 4. SAT
11.35 - 12.20 5. SAT
12.25 - 13.10 6. SAT
II.  SMJENA (poslijepodne)
13.15 -14.00 1. SAT

14.05 -14.45; 14.50

2.SAT, UŽINA
15.05 ULAZ
15.10 -15.55 3. SAT
16.00 -16.45 4. SAT
16.50 -17.35 5. SAT
17.40 -18.25 6. SAT

Školska kuhinja

ŠKOLSKI LIST JAKOV


Natjecanja i smotre

   


Igre

 


Edukacija

 


Možda vam zatreba...
korisni linkovi

Dnevne novine

Za odgoj i obrazovanje

Obrazovni portali


...niste pročitali knjigu?

 


Onome tko čita knjige kao što sluša prijatelja, knjige će mu se otvoriti i postat će njegove. Što pročita ostat će njegovo, razveseljavat će ga i tješiti, kao što to samo prijatelji znaju.
(Hermann Hesse)  

Eko kutak

Putujemo lijepom našom...

Obiteljski kutak

 

 

   


Važni brojevi
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: +385
Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112
 • 192  policija
 • 194  hitna pomoć
 • 193  vatrogasci
 • 195  traganje i spašavanje na moru
 • 1987  pomoć na cestama
 • 18166  vremenska prognoza
 • 18981  opće informacije
 • 11888  telefonski imenik
 • 11802  međunarodni tel. imenik 

Tko nas je pronašao?

Flag Counter


CarNet

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 1. 2017.

Ukupno: 245220
Ovaj mjesec: 3766
Ovaj tjedan: 31
Danas: 31
preskoči na navigaciju